Hradné kasárne obnovia za dva milióny

Trenčiansky hrad, foto: Jozef Hochel

Kasárne na Trenčianskom hrade zrekonštruuje považskobystrická spoločnosť HANT BA DS a.s za 2 018 990,52 eura. Predpokladaná hodnota zákazky pritom bola 2 022 000 eur. Informácie zverejnil Úrad pre verejné obstarávanie v elektronickom vestníku. Do súťaže sa zapojili tri firmy, vyhrala tá s najnižšou cenovou ponukou. Zmluvu s považskobystrickou firmou uzatvoril Trenčiansky samosprávny kraj 26. októbra. Na projekt získal kraj ako vlastník hradu minulý rok 2, 5 milióna eur prostredníctvom eurofondov.

Správcom hradu je Trenčianske múzeum. Podľa jeho riaditeľky Kataríny Babičovej sa na hrade prípravné práce už začali. „Ešte sa dolaďujú záležitosti s Pamiatkovým úradom, boli tam staré objekty, ktoré sa zbúrajú, bude sa musieť dorobiť výskum,“ uviedla pre agentúru SITA s tým, že dôležitá bude najmä sanácia hradného múru.

Obnovené kasárne budú mať za dva roky tri nadzemné podlažia s plochou 1 521 metrov štvorcových a podkrovie. Hlavné časti budú tvoriť výstavné priestory. Na treťom poschodí plánujú vytvoriť galériu a zároveň priestor na prezentačné, vzdelávacie a kultúrne podujatia pre návštevníkov a odbornú verejnosť. Súčasťou objektu bude aj ochodza, ktorá návštevníkom poskytne jedinečný výhľad na mesto Trenčín a jeho okolie.

Z kasární zo začiatku 15. storočia ostali len dva múry. Hovorkyňa kraja Vlasta Henčelová pre agentúru SITA uviedla, že kasárne sa budú čo najviac podobať tým pôvodným a pri rekonštrukcii použijú klasické stavebné materiály.

Pôvodné plány kasární sa nezachovali. Trenčianskemu múzeu však pomohla návšteva archívu v Budapešti, kde našli nákresy kasární z 19. storočia. Veľa prezradil aj archeologický prieskum. 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kraj získal na opravu Trenčianskeho hradu 2,5 mil. eur

Na Trenčianskom hrade zavládne čoskoro stavebný ruch. Jeho vlastníkovi sa podarilo po rokoch konečne získať významný grant. Vďaka príspevku 2,5 milióna eur od Európskej únie na dolnom hrade obnovia kasárne zo začiatku 15. storočia. Na rade je výberové konanie na zhotoviteľa a na jeseň by sa malo začať stavať. Trojpodlažné kasárne by mali byť hotové do dvoch rokov.

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.