Hradná brána dokazuje, že Nitriansky hrad bol najväčším v krajine

Obrázok k článku od zora.

Nitriansky hrad bol v stredoveku najväčším hradom na našom území a až do 15. storočia mal rozlohu 8,5 hektára. Dôkazom toho je vstupná hradná brána, ktorá sa nachádza v suteréne Župného domu v Nitre. Verejnosť si ju mohla prvý raz pozrieť počas slávností Nitra, milá Nitra, ktoré sa konali uplynulý víkend. Prístupná však bola len počas dvoch hodín pre obmedzené množstvo ľudí, ktorí sa na bezplatnú prehliadku vopred prihlásili. Ďalším krokom by v budúcnosti malo byť trvalé sprístupnenie brány, na to však zatiaľ chýbajú financie.

 

Monumentálna stredoveká brána do hradného areálu vznikla na prelome 11. a 12. storočia a nachádza sa v Župnom dome, v ktorom sídli predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja a Nitrianska galéria. Je to najväčšia zachovaná hradná brána z tohto obdobia v celej stredovýchodnej Európe. Jej veľkosť dokazuje význam Nitry v stredoveku, keď bola sídlom následníka uhorského trónu. Bránu objavili v suteréne Župného domu na prelome rokov 1990 a 1991, keď sa pripravovala rekonštrukcia kotolne. V tom čase sa tu skladovalo uhlie. Doskúmali ju v rokoch 1996 a 1997, no verejnosti ju sprístupnili až po viac ako dvoch desaťročiach. „Z dôvodu kapacity a bezpečnosti sa púšťali dovnútra k bráne len malé, desaťčlenné skupinky. Za dve hodiny si tak bránu mohlo pozrieť iba 80 zvedavcov,“ povedal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

 

Opevnený areál Nitrianskeho hradu sa v stredoveku rozprestieral na celom hradnom kopci. Ako priblížil Peter Bednár z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre, „brána patrí spolu s románskym opevnením k najstarším murovaným opevneniam hradov v strednej Európe. Vznikla na prelome 11. a 12. storočia pravdepodobne na mieste staršej brány.“ V prvej fáze išlo o monumentálnu stavbu. Prejazd brány mal v tom čase osem metrov, čo bol zhruba dvojnásobok bežnej šírky. Bránu neskôr prestavali a zúžili. Svoju funkciu plnila do začiatku 15. storočia.

 

Sprístupnenie stredovekej brány sa uskutočnilo v spolupráci mesta Nitra, Archeologického ústavu SAV, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Nitrianskej galérie. „Sme veľmi radi, že sme po prvý raz umožnili obyvateľom pozrieť si túto unikátnu bránu, lebo suterén Župného domu je v podstate stavenisko. Podarilo sa nám presvedčiť vedenie Nitrianskeho samosprávneho kraja, aby bránu sprístupnilo,“ uviedol viceprimátor Nitry Daniel Balko. Archeologický ústav pri tejto príležitosti nález opätovne vyčistil a zároveň aj naskenoval s cieľom vytvoriť virtuálny 3D model.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede