Hradby otvoria začiatkom júna akciou ku Dňu detí

Obrázok k článku

Bratislavské mestské hradby otvoria pre verejnosť v prvý júnový týždeň. Premiérovým podujatím na znovu otvorených hradbách bude akcia pre deti pripravená k ich sviatku – Medzinárodnému dňu detí. Hradby ostanú otvorené počas celého leta, až do konca augusta. Agentúru SITA o tom dnes priamo na hradbách informovala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

 

Mestské hradby budú otvorené počas leta každý deň. V pracovné dni budú prístupné od 10:00 do 20:00. Cez víkendy hradby ožijú rôznymi podujatiami, v letné soboty a nedele preto zrejme ostanú otvorené až do 22:00. “Pripravuje sa program na leto a ako súčasť Kultúrneho leta budú aj podujatia na hradbách. Nechceme robiť nejaké veľkolepé akcie, ale skôr také, aby mali ľudia dôvod sem prísť,” priblížila námestníčka primátora Plšeková s tým, že program pripravuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko spolu s Bratislavskou organizáciou cestovného ruchu. O aké akcie konkrétne pôjde zatiaľ námestníčka prezradiť nechcela, vraj by tým chceli ľudí prekvapiť.

 

O mestské hradby sa v súčasnosti stará mestská organizácia Generálny investor Bratislavy (GIB). Hradby sú zatiaľ ešte zatvorené, dnes sú na nich robotníci, ktorí ich upravujú. Za sebou už majú odstraňovanie poškodených častí tehlovej koruny, opravujú schody i dlažbu a do kvetináčov vysádzajú trvalky. Pracuje sa aj vo Vtáčej veži, ktorá je súčasťou mestských hradieb. Pri jej vstupe totiž plánuje radnica pripraviť dobovú expozíciu. Návštevníci si tu budú môcť pozrieť kópie halapartní, kuší, mečov či muškiet, s ktorými kedysi obyvatelia bránili hradby mesta. Na vyhliadku na vrchole veže sa však ľudia nedostanú, zatiaľ totiž nie je zrekonštruovaná natoľko, aby bola pre návštevníkov bezpečná. Do budúcna však mesto s takouto možnosťou počíta, uvažujú napríklad aj o umiestnení ďalekohľadov na vyhliadke. To si však vyžaduje rozsiahlejšiu rekonštrukciu, na ktorú v súčasnosti mesto nemá peniaze. Rozbehnuté stavebné práce na mestských hradbách i úprava priestorov Vtáčej veže sú prvou etapou obnovy mestských hradieb. Hlavné mesto na to vyčlenilo 23-tisíc eur, ide o jednu z priorít občianskeho rozpočtu. No v budúcnosti by sa radnica chcela pustiť aj do celkovej obnovy hradieb, takýto projekt si však vyžaduje vyššie investície. Na celkovú obnovu hradieb tak radnica plánuje hľadať prípadne aj zahraničné zdroje.

 

Mestské hradby pre ich zlý technický stav zavreli v roku 2001, stredoveké opevnenie postupne chátralo. Hradby začali aktívne obnovovať v lete 2013. Do upratovania sa pustili dobrovoľníci, ktorí priestor vyčistili od odpadkov i náletových drevín. Odborníci na výškové práce zase odstránili nebezpečné zhnité dosky z pešej vyhliadky. Na obnovení mestských hradieb vtedajšie vedenie mesta spolupracovalo s Bratislavským okrášľovacím spolkom. Prvé verejné podujatie po 12 rokoch sa na mestských hradbách konalo v októbri 2013. Ľudí vtedy na mestské hradby prilákala akcia Stredovek na hradbách. Bývalé vedenie mesta stredoveké hradby chcelo postupne opravovať, odhadovali, že opravy by stáli približne 800-tisíc eur.

 

Mestské hradby vznikali v stredovekej Bratislave v 13. a 14. storočí, keď Bratislava získala mestské privilégia. Koncom 14. storočia do mesta viedli tri brány – Michalská, Vydrická a Laurinská, neskôr k nim pribudla aj Rybná brána. Po invázii husitov na príkaz Žigmunda Luxemburského brány opevnili násypmi. V novoveku však hradby pomaly strácali svoj význam, veľká časť z nich bola zbúraná alebo zastavaná, priekopy zasypané a mesto zjednotené s predmestiami. Do dnešného dňa sa z pôvodného mestského opevnenia zachovali len Michalská brána a časť hradieb pozdĺž Staromestskej ulice spolu s dvoma vežami – Vtáčou baštou a Baxovou vežou.

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články