Hrad svetov III. – medzinárodný artfotofestival vo Fiľakove

Hradné múzeum vo Fiľakove otvára v rámci tradičných Palóckych dní 14. augusta 2009 o 16,00 tretí ročník medzinárodného fiľakovského artfotofestivalu, usporiadaného v rámci maďarsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce. V predošlých rokoch sa vo Fiľakove predstavili fotografi Japonska, Austrálie a deviatich európskych štátov. Na horných dvoch poschodiach renesančnej Bebekovej bašty hradu sa obecenstvu v tomto roku predstavia popri umelcoch z Maďarska (Attila Lóránt a Dávid Horváth), Rakúska (József Tímár) a Fínska (Jari Arffman) aj dvaja brazílski fotografi (Luiz Braga a André Vieira). Divácky najatraktívnejšími budú nádherné fotografie Attilu Lóránta zachytávajúce okamihy každodenného života predstaviteľov archaických kultúr Amazónie. Jeho materiál je doplnený niekoľkými vyše trojmetrovými zväčšeninami, pomocou ktorých sa budú môcť návštevníci dostať do intímnej blízkosti domorodcov. Návštevníkom sa aj na tomto ročníku predstavia rôzne žánre a odvetvia fotografie od sociálnej cez kultúrno-antropologickú až po prírodnú fotografiu.
Výstavu otvorí István Pekár, bývalý riaditeľ maďarskej televíznej spoločnosti Duna TV a po ňom na vernisáži vystúpi Ženský spevácky zbor Melódia. „Hrad svetov“ bude sprístupnený do 30. septembra 2009.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Konferencia o hradoch na slovensko-maďarskom pomedzí

O hradoch od Trebišova po Čabraď na Slovensku a od Füzéru po Nógrád v Maďarsku budú diskutovať v dňoch 15.-16. apríla 2010 vo Fiľakove. Odborníci sa tu stretnú na medzinárodnej konferencii “Archeologický výskum a pamiatková obnova hradov od Hontu po Zemplín na dvoch stranách štátnych hraníc”. Podujatie, ktoré organizujú Hradné múzeum vo Fiľakove a Združenie hradov severného Maďarska, sa uskutoční na Mestskom úrade vo Fiľakove v rámci projektu “Medzinárodný rozvoj – budovanie siete: Kultúrna trať Po ceste severných hradov” podporenom Programom cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013.