Hrad Šariš bude opravovať 50 nezamestnaných

Obrázok k článku od zora.

Na hrade Šariš sa začala nová turistická sezóna, ktorej očakávanou novinkou má byť zavedenie elektrickej energie na hrad. Od 6.5. začínajú na hrade opäť pracovať aj robotníci z radov nezamestnaných. Mesto však stále čaká na dotáciu z Ministerstva kultúry SR na pracovné vybavenie a stavebný materiál. Rezort avizuje, že zmluvy podpíše v priebehu tohto mesiaca.

 

Mesto Veľký Šariš koncom uplynulého týždňa podpísalo zmluvu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, na základe ktorej začne na hrade pracovať 50 pracovníkov. Tí budú na hrade zamestnaní nasledujúcich sedem mesiacov. Výška dotácie je zhruba 300-tisíc eur. Cieľom je v tomto roku dokončiť obvodovú hradbu horného hradu a začať s prácami na novej vstupnej bráne. „Minulý rok sme odovzdali do užívania donjon a máme dokončenú len severnú stenu obvodovej hradby horného hradu. Tohto roku chceme urobiť ďalšiu, južnú a východnú stranu, aby celý horný hrad bol bezpečný a prístupný pre návštevníkov. Hneď na začiatku začneme robiť dubový most na horný hrad, ktorý zlepší prístup návštevníkov,“ uviedol správca hradu Šariš Ladislav Babuščák.

 

 

Práce však môže komplikovať to, že mesto stále márne čaká na vyhodnotenie projektu ministerstva kultúry v rámci programu Obnovme si svoj domov, kde na stavebný materiál a pracovné náradie žiadali o dotáciu vo výške 71-tisíc eur. „My zatiaľ nevieme, či sme peniaze na materiál dostali, alebo nie. Nemôžeme kupovať materiál, pretože výdavky pred podpisom zmluvy nie sú oprávnené, čiže ľudí síce budeme mať, ale nebudeme mať materiál a s čím robiť. Táto situácia sa, žiaľ, opakuje každý rok a ide o problém týkajúci sa všetkých účastníkov tohto národného projektu,“ upozornil Babuščák. Hovorkyňa ministerstva kultúry Barbora Palovičová pre agentúru SITA potvrdila, že dotácia pre Šarišský hrad bude pridelená v priebehu mesiaca máj, keďže rozhodnutie zo Sekcie umenia Ministerstva kultúry SR o pridelení finančných prostriedkov už bolo schválené. „Ministerstvo hodnotí obnovu Šarišského hradu ako jeden z najúspešnejších projektov na východnom Slovensku a sme hrdí, že aj vďaka našej kontinuálnej podpore sa darí v rekonštrukcii hradu pokračovať,“ dodala Palovičová.

 

Na hrade čakajú aj na vyhlásenie výziev v rámci ktorých sa chcú uchádzať o podporu projektov z eurofondov. Pripravený majú projekt na výstavbu veľkého parkoviska pod hradom s 93 parkovacími miestami, kde je naplánované aj ihrisko a zázemie pre strážnu službu parkoviska. Víziou je tiež postupné vybudovanie archeoparku. Projekt ráta s investíciou vo výške okolo 550-tisíc eur, aktuálne čakajú na vyhlásenie príslušnej výzvy. Pripravený je pritom aj projekt na križovatku pri odbočke na hrad. „Krajský dopravný inšpektorát chce, aby sme ju z hľadiska bezpečnosti prebudovali. Je to cesta III. triedy a záleží to aj od Prešovského samosprávneho kraja. Predpokladané náklady na tento projekt sú 210-tisíc eur,“ uviedol Babuščák.

 

Za jednu z najdôležitejších noviniek novej sezóny označil Babuščák vyriešenie problému s dodávkou elektrickej energie. „V spolupráci s Východoslovenskou distribučnou sa nám podarilo vyriešiť problém zásobovania hradu elektrickou energiou. Ak všetko dobre pôjde, tento rok by mal byť hrad napojený vysoko napäťovou prípojkou, čiže odstránime elektrocentrály, hluk, smrad a bude tam opäť lepšie prostredie. Budeme mať tiež istotu, že tam bude toľko elektrickej energie, aby sme mohli pokryť všetky požiadavky tých, ktorí tam budú mať stánky, aj tých, ktorí organizujú rôzne akcie, ako aj pre nás, ktorí potrebujeme elektrickú energiu pre výstavbu,“ doplnil správca hradu.

 

Ako informoval správca hradu Babuščák, novú sezónu na hrade otvorili tradične v stredu 1. mája otváracím podujatím. Koncom uplynulého týždňa v spolupráci so Štátnou ochranou prírody vysadili na hrade pri príležitosti 100. výročia ochrany prírody na Slovensku štyri stromy. „Po dohode s Krajským pamiatkovým úradom sme sa dohodli, že zasadíme štyri duby, ktoré budú pripomínať toto výročie a umiestnime pri nich tabuľky s textom, prečo tu sú tieto stromy zasadené,“ vysvetlil.

 

Návštevníci hradu sa podľa správcu môžu aj v tomto roku tešiť na tradičné hradné akcie, akými sú Hradná sedemtisícovka, Filmová noc na hrade a Šarišské hradné hry, ktoré budú v tomto roku v skoršom termíne už 25. augusta. Chýbať nebudú ani rôzne menšie akcie. „My sa snažíme každý rok zlepšovať podmienky na hrade. Verím, že návštevníci budú spokojní. Počet akcií chceme zväčšiť, hlavne cez prázdniny,“ dodal Babuščák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede