Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky. Počas troch rozprávkových dní na budúci týždeň – od utorka do štvrtka, pripravili múzejníci zaujímavý program pre deti nielen na hrade Ľubovňa, ale aj v skanzene pod hradom. V múzeu ľudovej architektúry si deti otestujú svoje vedomosti. “Deti dostanú hádanky a podľa nich budú vyhľadávať exponáty po skanzene,“ uviedla riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Všetky odpovede budú zaradené do žrebovania o zaujímavé ceny. Záujemcovia si budú môcť vyskúšať aj prácu ľudových remeselníkov.

Program pre deti bude pokračovať na hrade Ľubovňa, kde ich privítajú hradní šaškovia. V sprievode hradného panstva ich šaškovia prevedú po celom hrade. Účinkujúci im priblížia legendu o hrade Ľubovňa. Na záver animačného programu čaká deti vystúpenie sokoliarov a šermiarov. Záujem škôl o toto podujatie je podľa M. Pavelčíkovej veľký. Doteraz sa im prihlásilo viac ako 2000 žiakov základných škôl z celého Prešovského samosprávneho kraja. Hrad Ľubovňa i skanzen budú aj počas podujatia Vstúpte s nami do rozprávky otvorené aj pre verejnosť od 9:00 do 18:00.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.