Hrad Modrý Kameň ožije príbehmi o láske

Obrázok k článku od zora.

Víkend naplnený láskou čaká návštevníkov hradu Modrý Kameň v meste Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš. Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade pripravilo na sobotu a nedeľu od 10. hodiny podujatie Modrý Hrad Lásky 2019. V sobotu o 15:00 bude v barokovej sále kaštieľa na tému Cítim, teda som prednášať o emočnej inteligencii lektor Karol Herian.

 

„Počas valentínskej prehliadky sa návštevníci dozvedia viac o svätom Valentínovi, ako si urodzená dáma musela zaslúžiť lásku a dvorenie rytiera a tiež to, že manželstvo bolo v období renesancie považované za ideálny spôsob života,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka múzea Katarína Hanková Jančeková. Ako dodala, účastníkov prehliadok prekvapí posol z minulosti aj ľúbostná poézia z pera skutočného obyvateľa hradu Valentína Balašu.

 

Pre verejnosť organizátori pripravili umelecké fotografovanie v priestoroch kaštieľa s možnosťou získať fotografiu okamžite priamo na mieste. K nej si bude možné vyrobiť aj jedinečný umelecký fotorám na kreatívnych dielňach nazvaných Na každú fotku existuje rám. V priestoroch kaštieľa vo valentínskej kaviarni bude pre verejnosť pripravená káva a pre najmenších Hračkovisko. „Každý návštevník bude zaradený do žrebovania o denný wellness v Strehovej,“ dodala manažérka.

 

SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň sa vo svojej zbierkotvornej a prezentačnej činnosti zameriava na bábkarské kultúry a hračky, ich históriu a súčasnosť na Slovensku aj v zahraničí. Hrad Modrý Kameň postavila v 13. storočí významná a vplyvná uhorská rodina Balassovcov, ktorá tu žila do polovice 19. storočia. Hradný areál tvorí zrúcanina gotického hradu z 13. storočia a barokový kaštieľ z roku 1730, ktorý je sídlom múzea. Súčasťou barokového kaštieľa je kaplnka svätej Anny pristavená v roku 1759. Rovnomenné mestečko pod hradom – Modrý Kameň bolo až do roku 1960 centrom severnej časti Novohradu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mária Molenda: Módna Európa

V rámci osláv okrúhlych výročí narodenia a smrti Bálinta Balašu /l554-l594/, významného renesančného básnika a protitureckého bojovníka, jedného z majiteľov a obyvateľov hradu Modrý Kameň, ktoré nesú spoločný názov ROK BALAŠU.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Bábkarský festival Modrý Kameň

VII.ročník Bábkarského festivalu Modrý Kameň je v roku 2005 venovaný nielen školám /ako každý rok/ ale i rodinám o čom svedčí bohatý sobotňajší program – tvorivé dielne, remeslá, hry, bábkové predstavenie a iné zaujímavosti.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Odpovede