Hrad Červený Kameň sa v sobotu premení na svet detí

Obrázok k článku od zora.

Do sveta rozprávok pozýva všetky deti v sobotu Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Červený Kameň. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (MDD), ktorý si celý svet pripomína 1. júna, sa hradné múzeum rozhodlo spestriť návštevu deťom a ich rodičom. Deň plný zábavy a dobrodružstva môžu na hrade nad obcou Častá v okrese Pezinok prežiť v sobotu 2. júna od 9:00 do 17:00, agentúru SITA o tom informoval kultúrno-propagačný manažér SNM – Múzeum Červený Kameň Ľuboš Haršány.

 

Počas sobotňajšej návštevy hradu sa návštevníci môžu stretnúť s princeznou, ktorá porozpráva, aké je to tráviť celé dni na hrade a ďalšie podrobnosti zo života princezien. Tí odvážnejší sa môžu vydať na dobrodružnú cestu za truhlicou plnou zlata, či prejsť cestu stredovekého človeka, na ktorú pozve združenie Schatmansdorf, avizoval v tlačovej správe k MDD na Červenom Kameni Haršány. Pripravené je aj bábkové divadelné predstavenie v podaní tradičného rodinného bábkového divadla Marioneta. Deti sa budú môcť vyšantiť v detskej aréne, užiť si maľovanie na tvár a vyskúšať si aj streľbu z luku, hod oštepom alebo sekerkou. Súčasťou programu budú vystúpenia slovanskej skupiny Satyros a skupina Kenshin Tachi predstaví kus japonskej histórie.

 

Hrad Červený Kameň sa nachádza na juhovýchodnom svahu Malých Karpát nad obcou Častá (okr. Pezinok) a jeho vznik sa datuje do 13. storočia. Medzi najznámejšie šľachtické rody, ktoré hrad vlastnili, patrili Fuggerovci a Pálffyovci. Hrad je národnou kultúrnou pamiatkou a slúži ako múzeum.

 

SNM – Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. V expozícii múzea si v halách, jedálni, salónoch i v rytierskej sále možno prezrieť dobové interiéry od renesancie až po secesiu. Zároveň sa dá zoznámiť s pôvodnými priestormi hradu, s lekárňou, salou terrenou (záhradná sála prechádzajúca z interiéru do záhrady) a kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie. Súčasťou prehliadky je aj kabinet zbraní. Unikátom hradného múzea je zachovaný obranný systém bývalej renesančnej pevnosti a pivnice, ktoré patria k najväčším v strednej Európe. Múzeum sa od júna do septembra dá navštíviť od pondelka do nedele od 9:00 do 17:00. Pre záujemcov sa hrad dá prejsť i s anglicky hovoriacim sprievodcom, a to v júni v sobotu a v nedeľu o 11:30 a 15:30 a od júla do septembra každý deň o 11:30 a 15:30.

 

foto zdroj: Wikipédia

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.