Hornú časť hradu Devín začnú obnovovať na jar

Obrázok k článku

Vyhliadka na hrade Devín v Bratislave by v lete mohla opäť privítať návštevníkov. V súčasnosti neprístupnú hornú časť hradu totiž čaká obnova. Hlavné mesto na ňu získalo peniaze z nórskych fondov a zo štátneho rozpočtu. Hradné bralo najprv treba vyčistiť a preskúmať, ktoré časti sú nestabilné. Samotnú obnovu chce mesto rozbehnúť na jar a práce by mali byť hotové do štyroch mesiacov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

 

Obnova hornej časti hradu Devín je naplánovaná v troch etapách. Hradné bralo totiž najprv treba vyčistiť od náletových drevín či skalnej sutiny a osadiť tu monitorovací systém, ktorý odhalí nestabilné časti skaly. Ako informovala Skokanová, Úrad vlády SR už tieto práce zazmluvnil, potrvať by mali do decembra tohto roka. “Pracovať je možné len za priaznivých podmienok, aby mohli popod bralo prechádzať návštevníci,” vysvetlila Skokanová. Ďalšou časťou je samotná obnova konštrukcie hradu a hornej časti areálu tejto kultúrnej pamiatky. Radnica už pripravila potrebnú dokumentáciu k verejnému obstarávaniu a čakajú na jej odsúhlasenie. “Koncom tohto roka očakávame, že bude odsúhlasená kontrola dokumentácie verejného obstarávania pre výber a zazmluvnenie dodávateľa prác na stavbe,” priblížila Skokanová. Samotná obnova hradnej vyhliadky bude záležať od počasia, hlavné mesto počíta, že by mohli začať na jar. Práce chcú ukončiť do štyroch mesiacov. “Obnovenie expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala bude následne v lete 2016,” doplnila. Projekt obnovy hornej časti hradu Devín stojí takmer 400-tisíc eur. Hlavné mesto na obnovu získalo grant približne 340-tisíc eur z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu. Približne 60-tisíc eur prispeje aj bratislavská radnica.

 

Horná časť hradu Devín je od roku 2008 uzavretá. V rokoch 2008-2010 v tejto časti hradu opravovali staticky porušené hradbové murivo nad prístupovým schodiskom. Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický výskum, pri ktorom objavili najstaršiu stredovekú fázu na hornom hrade – obrannú vežu a na dolnej terase odkryli architektúry z 13.-17. storočia. Po ukončení archeologického výskumu bolo naplánované aj vybudovanie pamiatkovej rezervácie a rekonštrukcia výstavných priestorov, plány však stopol nedostatok peňazí. 

Archeologické nálezy preto zostali ďalších pár rokov provizórne prekryté a časť hradu uzavretá. Z poskytnutého grantu plánuje hlavné mesto vybudovať ochranu týchto pamiatok. Vybudovať treba nové chodníky, potrebné sú aj nové zábradlia či schodiská. Pôvodné drevené konštrukcie by mali nahradiť nové kovové. Vynovené budú aj jaskynné priestory horného hradu, kde budú môcť návštevníci vidieť najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor. Na hrade by mala v budúcnosti pribudnúť aj geologický expozícia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články