Horehronske muzeum v Brezne

Obnova.sk Foto

Horehronske muzeum v Brezne vzniklo v roku 1960. Sidli v budove mestskej radnice a v obnovenom mestianskom dome na namesti gen. M.R. Stefanika. Mestska radnica, povodne renesancna budova, ziskala dnesnu podobu neskorobarakovymi upravami v rokoch 1779 – 1780. Renovovany mestiansky dom ma najstarsie stavebne casti z konca 16.storocia. Muzeum spravuje vzacnu technicku pamiatku – mangel na konsky pohon, ktory je sucastou rolnicko – remeselnickej usadlosti v Brezne.

Obnova.sk Foto

Horehronske muzeum v Brezne ma statut regionalneho vlastivedneho muzea. Jeho fond tvori vyvazena a rozsiahla narodopisna zbierka a muzealne predmety a dokumenty, ktore sa viazu k historii, literature a vytvarnemu umeniu v oblasti horneho Hrona.
Muzeum sa aktivne podiela na kulturnom diani mesta Brezna. Pravidelne rocne ponuka okolo dvadsat vystav a celorocnu prehliadku dvoch expozicii.

Obnova.sk Foto

Expozicia “Zivot a kultura ludu na Horehroni” predstavuje v siedmych tematickych celkoch zakladne prejavy materialnej kultury regionu Horehronie, osidlenie, polnohospodarstvo, drevorubacstvo, spracovanie vlakien, architekturu a byvanie, tradicny ludovy odev, vytvarny prejav. Expozicia “Brezno v premenach casu” priblizuje vznik , vyvoj a podoby mesta do roku 1918. Navstevnikom sa ponuka prehliadka dostupnych dokladov muzealnej povahy v posobivom vytvarnom prevedeni.
Muzeum ponuka vo svojej ucebni formou prednasok, vyucovacich hodin, besied a stretnuti moznost spoznavania regionalnej historie, ludovej kultury a tvorbu profesionalnych aj amaterskych vytvarnikov a spisovatelov.

Obnova.sk Foto

Muzeum je otvorene v pondelok az piatok od 8.00 – 16.00 hod. /v inom case podla dohody/.

Obnova.sk Foto

Kontakt :
Horehronske muzeum
Namestie gen.M.R.Stefanika 55/47
977 01 Brezno
tel. +421 / 48 / 6112453, 6112283

Zdroj: www.zelpo.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vianoce, Vianoce prichádzajú …

O niekoľko dní sú tu Vianoce. Stalo sa už tradíciou , že Horehronské múzeum obohacuje svojimi výstavami predvianočnú atmosféru v meste. Spolu s Miestnym odborom Živeny v Brezne pripravilo aj tohoto roku výstavu Čaro a krása Vianoc. Opäť máte možnosť vidieť, ale aj kúpiť si rôzne ručné práce – odevné a bytové doplnky, vianočné pečivo i ozdoby a iné drobné darčekové predmety.

Akcie a Výstavy – Apríl – 1

Pripravili sme pre Vás, prvú časť pozvánok na výstavy a akcie. Ďalšie Vám prinesieme počas mesiaca. Ak chcete aby sa Vaša výstava či akcia zobrazila v tomto súhrne. Posielajte nám text ktorý chcete publikovať na e-mail: akcia@obnova.sk, alebo vystava@obnova.sk

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.