Holub poškodil historický obraz v múzeu

22. júla 2004 (SITA) – Holub, ktorý vletel do Amsterdamského historického múzea cez automatické dvere ovládané na fotobunku, “vytvoril” niekoľkocentimetrovú dieru na obraze holandského maliara Thomasa de Keysera zo 17. storočia. Zamestnancom múzea sa holuba nepodarilo chytiť ani po noci strávenej v galérii. Nakoniec ho však predsa len dolapili a zastrelili.

(SITA, tb;tt), 0091

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Izraelský veľvyslanec obhajuje svoje vandalstvo v galérii

BRATISLAVA 19. januára 2004 (SITA) – Izraelský umelec Dror Feiler, ktorého kontroverzné umelecké dielo v štokholmskom múzeu poškodil izraelský veľvyslanec vo Švédsku vyhlásil, že diplomatov čin poškodil nádeje na uzmierenie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.
Umelec inštaloval v múzeu nádrž s vodou vo farbe pripomínajúcej krv, v ktorej na lodičke pláva portrét palestínskej samovražednej atentátničky, ktorá vlani v októbri zabila seba a 19 Izraelčanov. Feiler vyhlásil, že útok na jeho dielo bolo hlúpym prejavom netolerancie. Izraelský premiér Ariel Šaron podľa umelca svojou podporou veľvyslanca rovnako poškodil nádej na mier. Izraelský veľvyslanec má v pondelok na švédskom ministerstve zahraničia svoj čin vysvetliť. Umelec svoje dielo nazval Snehulienka a šialenstvo pravdy.

V trnavskom múzeu chýbajú ďalšie umelecké predmety

BRATISLAVA/TRNAVA 20. októbra 2004 (SITA) – V Západoslovenskom múzeu v Trnave chýbajú ďalšie umelecké predmety. Ešte v marci zmizli z múzea predmety za zhruba milión korún a ako agentúru SITA informoval zástupca trnavského policajného hovorcu Viktor Plézel, v pondelok pracovníčka múzea oznámila ďalšiu krádež umeleckých predmetov.

Obraz nahého Georga Busha museli zvesiť

9. októbra 2004 (SITA) – V múzeu mesta Wahsington DC museli zvesiť obraz nahého Georga Busha. Obraz Kayti Didriksenovej je namaľovaný v štýle Manetovej Olympie, no jej verzia zobrazuje nahého Busha ako oddychuje na ležadle v salóniku. Blízko neho stojí viceprezident Dick Chaney a na vankúši drží korunu s malou ropnou vežičkou na vrchu.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.