Holíč: Zo zámockej tabačiarne bude kongresové centrum

Obrázok k článku

Na kongresové centrum sa má do konca roka zmeniť objekt bývalej tabačiarne v areáli Holíčskeho zámku. Radnica získala na obnovu jednej zo zámockých hospodárskych budov 2,5 milióna eur z eurofondov, práce by sa podľa primátora Zdenka Čambala mohli začať už v marci. Tento týždeň by mal byť prostredníctvom elektronickej aukcie známy dodávateľ.

 

,,Podľa projektovej dokumentácie vznikne z takzvanej tabačiarne kongresové centrum s kapacitou 250 až 300 ľudí s príslušným zázemím, ako je napríklad reštaurácia. Tento priestor by mohol nahradiť aj nevyhovujúci kultúrny dom,“ priblížil Čambal. Tabačiareň ešte v polovici minulého storočia slúžila na sušenie tabaku. Holíč už začal verejné obstarávanie aj na rekonštrukciu ďalšieho zámockého objektu – koniarne za približne 1,5 milióna eur, v tomto prípade však peniaze ešte nemá isté.

 

V prípade tabačiarne však bude ešte pred začiatkom stavebných prác podľa Čambala potrebné určiť pohyb ťažkých mechanizmov, aby nedošlo k deštrukcii podzemných chodieb, ktoré sú všade pod národnou kultúrnou pamiatkou Holíčsky zámok.

 

Samotný zámok má nielen bohatú históriu spojenú s Máriou Teréziou, ktorej slúžil ako letné sídlo, ale aj pestrú súčasnosť. Mesto Holíč (okres Skalica) získalo rozsiahlu národnú kultúrnu pamiatku od štátu v roku 1991 do svojho majetku. O pár rokov neskôr mestské zastupiteľstvo Holíčsky zámok predalo súkromnej firme, ktorá sa mala postarať o jeho rekonštrukciu. V roku 2007 mesto Holíč kúpilo svoj klenot späť a odvtedy ho po malých krôčikoch obnovuje.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Holíč: V zámockej tabačiarni bude galéria či bibliotéka

Mesto Holíč postupne obnovuje Holíčsky zámok. Po vyčistení a otvorení zámockých vodných valov je na rade projekt rekonštrukcie a revitalizácie bývalej tabačiarne. Jedna z nevyužívaných budov v zámockom areáli v minulosti slúžila ako sušiareň tabaku, dnes je v zlom technickom stave. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky Katarína Turečková, mesto na jej obnovu získalo takmer 2,5 milióna eur z Regionálneho operačného programu. Po rekonštrukcii bude využívaná na osvetové účely a kultúrne podujatia. „Bude tu umiestnená stála expozícia ľudových tradícií, stála expozícia Holíčskej fajansy, galéria, čitáreň a bibliotéka, ale aj vysunutá expozícia turistickej informačnej kancelárie,“ uviedla Turečková. S rekonštrukciou by mali začať už čoskoro a jej ukončenie je plánované na september budúceho roka.

Kaštieľ v Holíči: Pomôže Otto von Habsburg?

(ag), 2. 9. 2003
Hoci barokovo-klasicistický kaštieľ s opevnením je dodnes najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou Holíča, pohľad naň je žalostný. Ešte pred 200 rokmi bol tento gotický stredoveký vodný hrad, neskôr renesančná protiturecká pevnosť s hviezdicovým opevnením, reprezentačným letným sídlom cisárskej rodiny Habsburgovcov. Keď kaštieľ ako symbol rakúsko-uhorskej monarchie znárodnili, obyvatelia mesta a úradníci ho vyrabovali, hodnoty si poodnášali domov, ostatné vyplienili a zničili. Najcennejšie predmety sa nenávratne stratili.