Hodváb – tvorba, výroba, druhy, ošetrovanie

Hodváb je prírodné textilné vlákno, ktoré vytvárajú húsenice rôznych druhov nočných motýľov, najmä však priadky morušovej – hodvábnika. Je pozoruhodné, že dospelý hodvábnik žije len tri dni, počas ktorých znesie asi 400 vajíčok. Z nich sa po 10 mesiacoch vyliahnu malé trojmilimetrové húsenice. Tieto húseničky sa pažravo napchávajú morušovým lístím a vďaka tomu sa veľmi rýchlo zväčšujú a rastú. Keď sú patrične veľké a tučné, čo je asi po dosiahnutí 30 – násobku ich pôvodnej dĺžky, dobre sa zakuklia do zámotku – kokónu, obaleného hodvábnym vláknom.

V tomto štádiu už nastupuje človek, túžiaci získať jedinečné hodvábne vlákno. Kokóny pozbiera a ďalej rôzne spracúva, až kým získa žiadané hodvábne vlákno. Je takmer nepredstaviteľné, že jeden kokón má na sebe namotané až 4 km dvojvlákna. Z tejto úctyhodnej dĺžky je toho najušľachtilejšieho vlákna len asi 1 000 metrov, získaných z vnútornej časti kokónu (tzv. nekonečné vlákno). Z ostatných častí zámotku sa získava menej kvalitné hodvábne vlákno.

Na získanie kilogramu surového hodvábu je potrebné odvinúť vlákno až z 30-tich tisícok kokónov. Teraz už chápeme, prečo je pravý hodváb taký vzácny a drahý.

Tajomstvo výroby hodvábu čínski výrobcovia žiarlivo strážili a ukrývali pred svetom viac ako dve tisíc rokov a tým sa stala výroba hodvábu najlepšie stráženým tajomstvom v histórii ľudstva.
Hodvábna látka patrí po tisícročia k najušľachtilejším textíliám, ktorej neobyčajné vlastnosti sa vyvažovali zlatom. Tajomstvá jej výroby sa storočia žiarlivo strážili a strážia. Dokonca ani prudký rozvoj výroby umelých vlákien nedokázal nahradiť jedinečné vlastnosti prírodného hodvábu.

Zvláštnou vlastnosťou hodvábu je jeho prispôsobivosť rôznym teplotám. V studenom počasí dokáže príjemne hriať, a naopak v horúcom lete príjemne chladí. A navyše, dobre prijíma vlhkosť, ktorú následne odparuje, takže odev nepôsobí vlhkým dojmom.

Druhy hodvábu
Existuje široká škála hodvábnych látok, z ktorých najznámejšie a najviac používané sú:

PONGE
HABOTAI
CRÉPE SATÉN

SATÉN
CHIFFON/MOUSSELINE (šifón/mušelín)
CRÉPE ŽORŽET
CRÉPE DE CHINE (krepdešín)
TWILL
JAQUARD (žakárd)
BOURETTE (buret)
ORGANZA (organtín)

Z vymenovaných druhov sa najčastejšie na šatky a šály používajú PONGE, HABOTAI a CHIFFON (batikované a maľované šatky), SATEN, KREPDEŠÍN a TWILL na vysokokvalitné šatky vyrábané potlačou.

Každý druh hodvábu je charakterizovaný číslom – najčastejšie od 5 do 16, ktoré nás informuje o hmotnosti konkrétnej akosti. Čím je číslo vyššie, tým je látka ťažšia (v štruktúre hrubšia).

Ošetrovanie odevov z pravého hodvábu

Hodvábne odevy je najjednoduchšie nechať vyčistiť chemicky, ale môžu sa aj ručne prať v domácich podmienkach za predpokladu zachovania nasledujúcich zásad:

– voda nesmie byť teplejšia ako 30° C
– používame výlučne jemný prací prostriedok určený na vlnu a hodváb
– hodvábne tkaniny veľmi jemne ručne prepierame a potom dôkladne vypláchame, najskôr vo vlažnej, potom v studenej vode
– hodváb nikdy neperieme v automatickej práčke!

– zásadne ich nežmýkame v žmýkačke ani nesušíme v sušičke!
– hodváb je tkanina, ktorá rýchlo schne a jeho usušeniu pomôžeme tak, keď tkaninu zavinieme do uteráka, vlhkosť odsajeme a potom
– zavesíme – nikdy nie na priame slnečné svetlo, či vykurovacie telesá!
– hodváb žehlíme z rubovej strany ešte za vlhka, maximálne do stupňa bavlna
– pri žehlení nepoužívame naparovanie ani kropenie!

Zdroj: Upravené podľa publikácie Pestrá príroda, Mladé letá 1983 a iných zdrojov

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ochrana a reštaurovanie textilu

Ochrana a reštaurovanie textilu

Sylvia Slezáková – Slovenské národné múzeum, Bratislava



Stručná charakteristika najrozšírenejších druhov vlákien umožní bližšie poznanie vlastností textilného materiálu.

Textilné vlákna sa delia do 3 základných skupín:

1. prírodné,

2. chemické,

3. hutnícke.

Čína: Hrobka Pani Dai patrí k najzachovalejším nálezom

Pani Dai bola ženou čínskeho šľachtica, ktorá zomrela vo veku 50 rokov na srdcový infarkt. Trpela nadváhou, cukrovkou, mala vysoký krvný tlak a cholesterol, ochorenie pečene, žlčové kamene a jej tepny boli úplne upchaté. Neviedla najzdravší život, no jej telo je jedným z najlepšie zachovalých v histórii. Pochovali ju približne pred 2100 rokmi a jej hrobku našli začiatkom sedemdesiatych rokov na vrchu Mawangdui, v oblasti Čangša, neďaleko hlavného mesta provincie Hunan v Číne. V jej blízkosti objavili viac než 1400 podobne zachovalých artefaktov, ktoré jej mali pomáhať v posmrtnom živote.

Oživenie grafiky na hodvábe v SNG

Odborný výklad a výstava o reštaurovaní unikátnej grafiky Iluminácia vo Frankfurte z 18. storočia: BRATISLAVA 17. apríla 2001 (SITA) – Reštaurátorský výklad Reštaurovanie medirytiny na hodvábe čaká vo štvrtok o 16:00 na záujemcov v Slovenskej národnej galérii (SNG) v Bratislave. Podľa Zuzany Urbaníkovej z tlačového oddelenia SNG, expozícia na 1. poschodí Vodných kasární predstavuje výsledok dvojročnej práce reštaurátorských ateliérov SNG Iluminácia vo Frankfurte od Gustava Andreasa Wolfganga. O diele, ktoré je pamätným listom na privítanie cisára Karola VII. vo Frankfurte, bude rozprávať reštaurátorka Jana Krapková a kurátor výstavy Dušan Buran. Vstup na podujatie je bezplatný, dodala pre agentúru SITA Urbaníková.
Iluminácia vo Frankfurte pochádza z roku 1743, je vytvorená technikou medirytiny na hodvábe a jej rozmery sú 52,5 x 73 centimetra. Použitie hodvábu namiesto papiera ako podkladu pre medirytiny bolo luxusnou módou 18. storočia a v grafike sa vyskytuje len ojedinele. Pre výtlačok Iluminácie vo Frankfurte použil autor tkaninu s mimoriadne hladkým povrchom, ktorá mení lesk a farebný odtieň s každou zmenou uhlu dopadu svetla. Pre vážne a rozsiahle poškodenie však toto vzácne dielo nebolo vystavované ani skúmané, lebo akákoľvek manipulácia s ním mohla zapríčiniť ďalšie škody.

Batika

Na výstave sa verejnosti predstavia tri textilné výtvarníčky, z ktorých každá prezentuje svojou tvorbou inú podobu techniky batikovania.

Christian Rugendas podľa Johanna Lorenza Haida

Univerzitné tézy boli pamätné výtlačky, ktoré ohlasovali verejnú obhajobu tém záverečných prác študentov. Vrcholným obdobím ich vydávania boli 30. roky 18. storočia, z ktorých pochádza aj téza zo zbierky SNG. Je výnimočná tým, že ide o tlač na hodváb, ktorý sa používal pre exempláre určené ako dar protektorom dišputy.

Odpovede

  1. Hodváb – tvorba, výroba, druhy, ošetrovanie

    Každý druh hodvábu je charakterizovaný číslom …

    Niekedy sa označuje aj ako gm – počet hodvábnych vlákien na štvorcový centimeter – 5 je 20gm, 6 je 24 gm, 10 je 44 gm a 12 je 50 gm.

    CHIFFON/MOUSSELINE (šifón/mušelín) – Najľahší a najpriesvitnejší druh hodvábu, používa sa na dodanie objemu pri šatách a podšívkach. Samostatne sa príliš nepoužíva, vyžaduje podkladovú látku.

    Čínsky hodváb, HABUTAI , HABOTAI alebo PONGEE, PONGÉ je priamo tkaná, ľahká, jednoduchá látka. Je jedným z lacnejších a dostupnejších druhov hodvábu. Jeho hrúbka sa pohybuje od 5 – 12 mm. Väčšina oblečenia a šálov je 8 mm. Neodporúča sa na miesta, ktoré by mohli byť zaťažené, napr. tesne priliehajúce oblečenie, pretože má sklon sa vyťahovať pri ťahu.

    Crepe de chine je ľahká látka, tiež priamo tkaná, ale vlákna sú striedané, niektoré sú točené po smere hodinových ručičiek, niektoré proti smeru. Toto pnutie dáva látke typický „pokrčený vzhľad“. Netrhá sa tak ľahko ako iné látky, no ťažko drží tvar.

    CHARMEUSE – Tradičný druh hodvábnej látky, rub je tvorený plochým krepom, líc je hladký a veľmi lesklý. Má väčšie vlny ako CREPE DE CHINE a hodí sa napr. na šaty, šatky a spodné prádlo.

    JACKQUARD je nazvaný podľa francúzskeho tkáča, ktorý vynašiel rôzne druhy tkania vzorov – paisley a kvetinové vzory sa používajú najčastejšie. Vzory sú vytvárané kombináciou matnej a lesklej nite, čím pripomína brokát. Jackquard je však zvyčajne vytváraný v jednej farbe. Je ťažší a hrubší. Často sa používa na rôzne druhy abstraktného odfarbovania.

    Douppioni, DUPION je jednoducho tkaná látka tvorená niťami pradenými z dvoch kokonov, hrúbka nite je nerovnomerná a tak prispieva k celkovo nepravidelnejšiemu vzhľahu štruktúry látky. Je zvyčajne odfarbený do pestrých farieb.

    NOIL sa vyrába z krátkych vlákien, ktoré ostanú po česaní, takže nemá taký lesk ako ostatné druhy hodvábu, pripomína skôr balvnu, no na dotyk je hodvábne mäkký. Je nekrčivý, takže je dobrým výberom pre šaty na cestovanie. Najlepšie je čistiť zasucha, alebo prať ručne, inak zošedne.

    SUROVÝ HODVÁB – je akýkoľvek hodváb tkaný z vlákien bez odstránenia sericínu – ochranného gumovitého povlaku. Je šedastý, bez lesku a má tendenciu prijímať pachy a škrvny.

    TUSSAH alebo SHATUNG je hodváb vyrobený z kokonov divých lariev, živiacich sa dubovým lístím a borovicovým ihličím. Larvy nežijú v kontrolovanom prostredí farmy, preto sa vyliahnu a popretŕhajú vlákna kokonov. Tieto sú potom krátke a drsné. Ťažko sa farbí a preto sa zvyčajne predáva v prírodnej, krémovo béžovej farbe. Štruktúra drsných vlákien je nepravidelná a zatrháva sa, preto sa čistí nasucho. Je nekrčivý.

    Inak – rok 2009 je OSN vyhlásený ako ROK PRÍRODNÝCH VLÁKIEN, na stránke http://www.naturalfibres2009.org nájdete ďalšie zaujímavé informácie.
    OSN rok prírodných vlákien 2009

Comments are closed.