Hodiny na radničnej veži v Bratislave sú už opravené

Obrázok k článku

Hodiny na radničnej veži v Bratislave sú už opravené. Na ciferníku obnovili grafickú výzdobu, odstránili poškodený náter a obnovili pôvodnú farbu ciferníkov a ručičiek hodín. Práce trvali približne štyri týždne a dnes sú hodiny opäť na svojom mieste s novou farbou a natreté aj ochranným fixačným UV lakom. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

 

S opravou hodín na radničnej veži začali v máji. Reštaurátori obnovili grafickú výzdobu, odstránili poškodený náter, vytmelili nerovné plochy a ručičky i barokový ciferník hodín natreli farbou. Číslice a ornamenty ciferníkov i ručičky strojových hodín vymaľovali tak, aby vyzerali ako pôvodné. Na hodiny tiež osadili medené oplechovanie, ktoré má pri dažďoch zabrániť zatekaniu vody do vrstiev fasády. Na záver hodiny dostali ochranný náter proti UV žiareniu, ktorý má ochrániť farbu pred pôsobením slnečných lúčov, vysvetlila v tlačovej správe Kohútiková.

 

Hlavné mesto Bratislava malo svoje verejné hodiny na radničnej veži už v 15. storočí. Najstaršia písomná správa pochádza z roku 1440 a spomína sa v nej zámočník Hans, ktorý sa o hodiny staral a udržiaval ich v chode. V roku 1444 na vežu osadili nové hodiny, ktoré už mali aj bicie zariadenia. V roku 1451 pribudol aj prístroj ukazujúci dni a neskôr aj zariadenie ukazujúce fázy Mesiaca. V roku 1588 maliar Hans Finken na modro namaľoval a pozlátil otáčajúci sa glóbus s mesačnými fázami, ktorý je napojený na vežový hodinový stroj. „Mechanické hodiny na radničnej veži boli pomerne nepresné. Preto sa denne nastavovali podľa slnečných hodín s maľovanou freskovou výzdobou, ktoré sa nachádzali na troch stranách veže. Tento zvyk naprávania mechanických hodín sa udržal ešte aj v 18. storočí. Slnečné hodiny na veži existovali až do začiatku 19. storočia a až následne v roku 1847 mestská rada vo Viedni zakúpila nový vežový hodinový stroj,“ doplnil v tlačovej správe riaditeľ Mestského múzea Bratislavy Peter Hyross.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Hodiny staré aj tristo rokov v SNM

BRATISLAVA 16. mája 2004 (SITA) – Viac ako tristoročné hodiny vystaví od stredy Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Atraktívna zbierka 81 hodín dokumentuje vývoj od 17. do začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky poukazujú na technický pokrok v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Súčasťou expozície je aj hodinárska dielňa a hodinárske náradie zo zbierok Mestského múzea v Bratislave.