HLBOKÉ: Evanjelický kostol chcú obnoviť do septembrových osláv

Obrázok k článku

Kostol Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Hlbokom (okres Senica) dostane ešte do septembrových osláv 200. výročia od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana novú fasádu. Cirkev a obec Hlboké získali dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 60-tisíc eur na obnovu hlbockého kostola z roku 1787 prispeli aj evanjelici z New Yorku. Cirkevný zbor žiada o päťtisícovú dotáciu aj obec. Život politika, národného buditeľa, kodifikátora spisovnej slovenčiny a prvého predsedu Slovenskej národnej rady Jozefa Miloslava Hurbana je neodmysliteľne spätý práve s obcou Hlboké, kde prežil viac ako štyridsať rokov. Miestny kostol je národnou kultúrnou pamiatkou.

 

V Trnavskom samosprávnom kraji bol v októbri minulého roku vyhlásený Rok Miloslava Hurbana, v rámci ktorého sa konajú desiatky podujatí, ktorými si cirkvi, školy a ďalšie ustanovizne pripomínajú okrúhle výročie narodenia tohto politika, národného buditeľa, kodifikátora spisovnej slovenčiny a prvého predsedu Slovenskej národnej rady. Kraj prispel k Roku Jozefa Miloslava Hurbana konferenciou o jeho odkaze pre súčasnosť a budúcnosť, pripravil tiež Hurbanovu bustu, pamätnú tabuľu či pamätnú medailu. Seriál podujatí k výročiu vyvrcholí v septembri v Hlbokom.

 

Hurban pôsobil v dedine pri Senici od roku 1843 až do svojej smrti v roku 1888. V obci mu postavili na hrobe z verejných zbierok pomník. V roku 1948 preniesli jeho telo do novej mohyly navrhnutej architektom Dušanom Jurkovičom. V Hlbokom v posledných rokoch obnovili faru, ktorá bola svedkom viacerých historických udalostí. Hurban práve tam napísal aj väčšinu svojich literárnych diel aj politických dokumentov.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Národnom múzeu v Prahe odhalia tabuľu Dubčekovi

Pamätnú tabuľu odhalia Alexandrovi Dubčekovi pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie na budove bývalého Federálneho zhromaždenia, dnešného Národného múzea ČR v Prahe. Titulnú postavu Pražskej jari 1968 si v českej metropole uctia 16. novembra o 15:00 v prítomnosti predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Miloslava Vlčka, ministra kultúry SR Mareka Maďariča a ministra kultúry ČR Václava Riedlbaucha.