Hlavné mesto odkúpilo od ministerstva kultúry budovu DPOH

V budove DPOH zostane divadlo a Múzeum židovskej kultúry zostane v Žigrayovej kúrii.Budovu Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) aj s pozemkom kúpilo od Ministerstva kultúry SR (MK SR) hlavné mesto SR Bratislava. Minister kultúry Marek Maďarič podpísal v pondelok zmluvu o predaji, čím bola podľa Soni Čermákovej Uličnej z tlačového referátu ministerstva kultúry zavŕšená jeho iniciatíva smerujúca k využívaniu budovy DPOH na divadelné účely. Ako agentúru SITA dnes Uličná informovala, hlavné mesto sa v zmluve zaviazalo, že priestory divadla sa budú i naďalej využívať na divadelné účely, teda na tvorbu, rozvoj, ochranu a prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt. Možnosť získania budovy DPOH do vlastníctva mesta ponúkol Maďarič bratislavskému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému ešte minulý rok.

Súčasťou dohody medzi hlavným mestom a ministerstvom kultúry sú podľa Uličnej aj dve ďalšie pripravované kúpne zmluvy. Jednou MK SR v zastúpení Slovenského národného divadla kúpi od mesta pozemky pod prístavbou k historickej budove SND, druhou Slovenské národné múzeum kúpi od mesta Žigrayovu kúriu, v ktorej dnes v podnájme sídli Múzeum židovskej kultúry. “Minister kultúry je spokojný s týmto riešením, ktoré zaručí, že budova DPOH sa aj naďalej bude využívať na divadelné účely a na druhej strane bude zabezpečená budúcnosť Múzea židovskej kultúry v Žigrayovej kúrii,” dodala Uličná.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.