Hlavné mesto chce opraviť Michalskú vežu

Obrázok k článku

Hlavné mesto SR Bratislava chce opraviť Michalskú vežu, ktorá je symbolom mesta a nachádza sa v historickom cente. Opravu by chcelo mesto financovať z prebytku, ktorý je výsledkom hospodárenia za minulý rok, čo je suma 26 miliónov eur. Použitie týchto peňazí na vežu i na ďalšie projekty však musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Ak ich mestskí poslanci neschvália, mesto nebude môcť revitalizáciu stavby i ďalšie projekty uskutočniť. „Veža je v zlom stave, od fasády, cez sochy, balkón, až po hodiny. Budova patrí mestu,“ povedal dnes novinárom na pracovných raňajkách primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Koľko peňazí na to budú potrebovať, ukáže projekt, ktorý treba urobiť v spolupráci s pamiatkarmi. „Chceme tam vyčleniť aspoň milión eur,“ doplnil.

 

Okrem opravy mestskej pamiatky by peniaze z prebytku chcelo mesto investovať do dopravných projektov, na parky, opravy terás k bytovým domov i revitalizáciu niektorých budov v meste. Patria sem napríklad vybudovanie kruhového objazdu na križovatke Rusovská – Lenardova v Petržalke, rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej ulici v Starom Meste i druhý výjazd na kruhom objazde vo Vrakuni. Z prebytku by tiež mesto chcelo vybudovať nový park pre ľudí na Komenského námestí za historickou budovou Slovenského národného divadla, v pláne je tiež dotácia 335-tisíc eur pre bratislavskú mestskú časť Karlova Ves na vybudovanie lodenice.

 

Michalská veža je jednou z najznámejších historických pamiatok v Bratislave. Meria 51 metrov a v súčasnosti sa vo veži nachádza Múzeum zbraní, jedno z tematických múzeí Múzea mesta Bratislavy. Návštevníkov oboznamuje s históriou mestského opevnenia. Z najvyššieho poschodia Michalskej veže je vchod na ochodzu, odkiaľ sa návštevníkovi ponúka výhľad na historickú časť Bratislavy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Trnava predáva národnú kultúrnu pamiatku

Meštiacky dom na Hviezdoslavovej ulici č. 6 v Trnave ponúka jeho majiteľ mesto Trnava na predaj v obchodnej verejnej súťaži. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou, je však schátraná a potrebuje obnovu. „Ide o stredoveký objekt, renesančne prestavaný, pričom posledná úprava tu bola robená v roku 1900. Budova je v súčasnosti prázdna a jej stav si vyžaduje komplexnú obnovu v súlade s kritériami stanovenými pamiatkarmi,“ uviedol pre agentúru SITA Milan Kazimír z Krajského pamiatkového úradu v Trnave.