Hlas občanov Európskej únie

V pondelok 5.12.2005 pocestuje 25 občanov Európskej únie (medzi nimi aj redaktorka Obnova.sk) a jeden občan Rumunska do sídla Európskej komisie, aby pred reprezentantmi európskeho parlamentu, súkromného sektora a inými záujemcami a pozvanými hosťami predstavili svoju Občiansku deklaráciu. Deklarácia bola vytvorená na základe projektu RAISE (Raise Citizens and Stakeholders´ Awareness, Acceptance and Use of New Regional and Urban Sustainability Approaches in Europe – www.raise-eu.org), financovaného z prostriedkov Európskej komisie, konkrétne šiesteho rámcového programu pre Výskum a rozvoj.

Cieľom konferencie bolo ponúknuť vybratým zástupcom občanov príležitosť zhodnotiť akceptovateľnosť a praktickú využiteľnosť výsledkov, ktoré vzišli z výskumných programov financovaných Európskou úniou v oblasti trvalo udržateľného rozvoja miest a prezentovali svoje názory na Mesto zajtrajška (City of Tomorrow).

Účastníkmi konferencie bolo 26 občanov, po jednom z každej krajiny únie plus občan kandidátskej krajiny – Rumunska. Zástupcovia občanov boli vybraní spomedzi 570 uchádzačov, ktorí odpovedali na výzvu zverejnenú najmä prostredníctvom internetu vo februári 2005.

Deklarácia bola vypracovaná počas troch stretnutí, ktoré sa konali v troch európskych metropolách. Po prvý krát mali teda občania Európskej únie možnosť priamo hodnotiť výskumy v oblasti samosprávy – riadenia, dopravy, ochrany kultúrneho dedičstva a stavebného rozvoja miest, ktoré boli zadané a financované orgánmi Euróskej únie.

Text deklarácie bude prístupný širokej verejnosti až po jej prezentácii v Európskej komisii a po tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční pondelok poobede rovnako v Bruseli.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

MK SR: Napriek škrtom ide na dotácie o 800-tisíc viac ako vlani

Napriek škrtom pôjde na dotačný systém Ministerstva kultúry (MK) SR tento rok o približne 800-tisíc eur viac ako vlani, na tlačovej besede 3. februara 2011 uviedla štátna tajomníčka Ministerstva kultúry (MK) SR Natália Cehláriková. Cehláriková pripomenula, že ministerstvo kultúry už tento rok neposkytuje granty, ale dotácie. Dôvodom je vlaňajšia zmena zákona, ktorý platí od začiatku roka. Spolu na rôzne projekty pôjde 16 891 200 eur, no aj to je len zlomok peňazí, o ktoré ministerstvo žiadatelia o dotácie žiadajú. Preto je podľa Cehlárikovej veľmi podstatné, že nový zákon zabezpečí väčšiu transparentnosť a objektívnosť prideľovania dotácií, napríklad aj novými pravidlami pre zloženie komisií.

Kultúrne dedičstvo sa pre Európu ráta

Prehlásenie s týmto názvom prijala rada organizácie Europa Nostra – Celoeurópskej federácie pre kultúrne dedičstvo na svojej schôdzi dňa 2. júna 2005 v Bergene, Nórsko. Tento dokument na tému európskej kultúrnej politiky a jej stratégie vo vzťahu k EÚ a medzinárodným inštitúciám činným na poli kultúry bol 16. júna 2005 prezentovaný Výboru Európskeho parlamentu pre kultúru a vzdelávanie a následne rozoslaný ministrom európskych štátov, zodpovedných za ochranu kultúrneho dedičstva. Slovenský preklad textu pripravil Odbor pre štrukturálne fondy a finančné nástroje – Sekcia stratégie a medzinárodných vzťahov Ministerstva kultúry SR a poskytol ho na preštudovanie a ďalšie využitie.

Zasadnutie Rady ministrov kultúry EÚ v Bruseli

V dňoch 15. – 16. novembra 2004 sa štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR Ágnes Biró v sprievode generálneho riaditeľa sekcie medzinárodných vzťahov MK SR Igora Otčenáša a generálnej riaditeľky sekcie médií a audiovízie MK SR Zuzany Mistríkovej zúčastní na zasadnutí Rady ministrov pre vzdelávanie, mládež a kultúru Európskej únie v Bruseli.

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava v USA

Ilustrácie ocenené na Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) vystavovali v USA. Počas týždňa do piatka 24. septembra 2010 sa v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku konala výstava slovenských ocenených ilustrátorov na BIB v rokoch 1967 až 2009. Prehliadka otvorená v rámci začiatku 65. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN bola výnimočná aj tým, že počas tohto zasadnutia mali len tri štáty z celého sveta povolenie vystavovať v budove OSN, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry a cestovného ruchu Eva Chudinová.

Odpovede

  1. Hlas občanov Európskej únie

    1930 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-04-13 14:02:17 harp, Coskoro prinesieme na Obnova.sk deklaraciu v slovenskom a anglickom jazyku.

Comments are closed.