Hitlerove akvarely v dražbe

Vo Veľkej Británii sa dnes uskutoční aukcia akvarelov Adolfa Hitlera. Celkove 13 krajinomalieb, vrátane zrejme autoportrétu zobrazujúceho muža na kamennom moste, vydražia v meste Ludlow v západnom Anglicku. Obrazy predajca kúpil od pôvodného majiteľa, ktorý ich našiel v roku 1945. Ako uviedol Richard Westwood-Brookes z aukčného domu Mullock’s, “ako umelecké diela ich sotva možno prirovnať k Picassovi. Je to len smutná ukážka toho, že z muža, ktorý podľa týchto prác mohol byť napríklad učiteľom, sa stalo monštrum.”

Mnohé z obrazov sú označené iniciálami AH. Na aukcii sa objaví aj zbierka nacistických časopisov pre školákov a ženy. V roku 2006 na aukcii v Británii predali 21 Hitlerových prác za 118 tisíc libier (126 tisíc eur).

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vydražia tri Hitlerove akvarely

Tri podpísané akvarely Adolfa Hitlera vydražia 5. septembra v Nürnbergere. Maľby pochádzajú z rokov 1910 a 1911. Podľa katalógu aukčnej siene Weidler, vyhlasovacia cena bude 3000 eur. Akvarely nesú názvy Zerschossene Mühle, Weissenkirchen in der Wachau a Haus mit Bruecke am Fluss. Tá istá spoločnosť vydražila v apríli dva Hitlerom podpísané akvarely. Súkromný zberateľ za ne zaplatil 32-tisíc eur.

Achajmenovský zlatý kalich zo škatule od topánok

Staroveký zlatý kalich, ktorý náhodne získal britský predajca odpadových kovov, vydražia na aukcii za vyvolávaciu cenu pol milióna britských libier (v prepočte asi 19,5 milióna slovenských korún). Doteraz bol ukrytý v škatuli od topánok pod posteľou svojho majiteľa Johna Webbera.

Našli ženu a muža, ktorí asi žili v období trójskych vojen

Archeologický tím objavil v starovekom meste Trója telá ženy a muža, ktorí pravdepodobne zomreli v roku 1 200 pred naším letopočtom. Ak sa to potvrdí, dvojica žila v období, ktoré sa stalo legendárnym vďaka Homérovým opisom. Ako uviedol vedúci výkopových prác a profesor archeometrie na univerzite v Tübingene Ernst Pernicka, telá objavili v blízkosti obrannej línie mesta vybudovanej počas doby bronzovej.