Hitlerov glóbus predali za 100-tisíc dolárov

Glóbus Adolfa Hitlera, ktorý sa podarilo zachrániť z jeho úkrytu na konci druhej svetovej vojny, predali v San Franciscu v utorok na aukcii za 100-tisíc dolárov. Glóbus bol 62 rokov na povale vojnového veterána Johna Barsamiana. Teraz je súčasťou cennej zbierky nacistických predmetov magnáta Boba Pritikina, ktorá má hodnotu 40 miliónov dolárov. “Bol pripravený minúť 200-tisíc dolárov,” uviedol Matt Davis, Pritikinov zamestnanec, ktorého úlohou bolo glóbus získať pre boháča. Vyvolávacia cena bola pritom len 20-tisíc dolárov. “Je to jedna z vecí, ktorú musíte mať. Veď je to predmet, ktorý ľudia rešpektujú ako časť histórie,” dodal Davis.

Barsamian sa rozhodol glóbus predať, aby zabránil akýmkoľvek neskorším dohadom o jeho autentickosti. “Faktom je, že mám 91 rokov, čas každý deň plynie a ja môžem povedať, že som mal nádherný život. Keby som to nechal na mojich synov, obávam sa, že by vzniklo príliš veľa otázok. Teraz som tu a môžem všetko dokázať,” povedal Barsamian. Barsamian získal glóbus na jar v roku 1945, len 10 dní po Hitlerovej samovražde v jeho berlínskej skrýši. Poverili ho preskúmať pozostatky diktátorovho Orlieho hniezda v juhonemeckom meste Berchtesgaden, kde našiel glóbus ležať na stole. Vzal si ho so sebou do USA, uložil na povalu vo svojom dome, kde bol niekoľko desaťročí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stalinov a Molotovov list vydražili ”iba” za 12 500 dolárov

Strojom písaný list, pod ktorý sa podpísali niekdajší líder Sovietskeho zväzu Josif Stalin a predseda vlády Vjačeslav Molotov, vydražili v sobotu 12. decembra 2009 v New Yorku za 12 a pol tisíca dolárov. Informovala o tom aukčná sieň Sotheby’s. Korešpondencia bola adresovaná vtedajšiemu mongolskému lídrovi Čoibalsanovi, ktorého Stalin žiadal o vlnu výmenou za pomoc jeho krajine.

Hitlerove akvarely v dražbe

Vo Veľkej Británii sa dnes uskutoční aukcia akvarelov Adolfa Hitlera. Celkove 13 krajinomalieb, vrátane zrejme autoportrétu zobrazujúceho muža na kamennom moste, vydražia v meste Ludlow v západnom Anglicku.

Odpovede

  1. Hitlerov glóbus predali za 100-tisíc dolárov

    tazko povedat, ci globus bude sucastou vystavy o Hitlerovi…

    Historicke muzeum v Berline dnes otvoria vystavu, ktora zrejme vzbudi kontroverzne reakcie… prinasa pohlad nemeckej verejnosti na nacisticky rezim Adolfa Hitlera a vysvetlenie, cim si ludi ziskaval a ako na nich posobil…

    http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/televizne-noviny/48220
    Televizne noviny 14.10.2010 :arrow: 26 – Vystava o Hitlerovi

Comments are closed.