Historickým hodinám v centre Trnavy zlyhalo srdce

Obrázok k článku

Historické hodiny na Mestskej veži v centre Trnavy sa nečakane zastavili. V takmer tristo rokov starom hodinovom stroji sa vzpriečili dve z množstva ozubených koliesok. Podľa Karola Nemčeka, ktorý sa o hodiny denne stará, zlyhalo srdce hodinového stroja.

Trnavskí hodinári Nemčekovci tušili, že s vežovými hodinami niečo nie je v poriadku. “Raz meškali, raz utekali, to už sme vedeli, že je zle. Pred pár dňami sa kolieska určujúce presnosť vzpriečili a stroj zastal,“ popisuje Karol Nemček mladší. Súčiastky do hodín z 18. storočia sa nedajú len tak kúpiť v obchode, musí ich vyrobiť mechanik presne na mieru z rovnakého materiálu, ako bol pôvodný. Nemček, pre ktorého sú hodiny srdcovou záležitosťou, odhaduje, že by súčiastky mohli byť hotové do týždňa. Poskladanie stroja bude potom už pre neho a jeho otca Karola Nemčeka staršieho len hračkou.

Hodinový stroj do trnavskej mestskej veže namontoval v roku 1729 Franz Lang. Odvtedy ho štyrikrát renovovali. Zatiaľ naposledy stroj opravoval v roku 1967 majster Tomáš Sapák z Kutnej Hory s pomocníkmi Slávou Krištofovou a Karolom Nemčekom. Menšie opravy robia Nemčekovci priebežne vlastnými silami. Mestská veža aj s hodinami patrí mestu, vežu má v starostlivosti Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historické budovy – modely z papiera

Mestská veža je prvou z dominánt Trnavy, ktorú si môžu záujemcovia kúpiť v podobe vystrihovačky z papiera. Učiteľ slovenčiny Juraj Gonšor sa podujal na neľahkú úlohu a vytvoril papierový model v mierke 1:200. Postupne by mali pribudnúť papierové modely trnavských kostolov a ďalších zaujímavých budov.

Odpovede

  1. Neviem ci to je prevzata

    Neviem ci to je prevzata sprava alebo vlastna tvorba ale ten prispevok je ako o tom rozdavani aut v Moskve. V Trnave Mestska veza nema jedny hodiny ako sa patri, ale rovno dvoje. Hodiny sa sice zastavili ale tie pohanane strojom mladsim ako 100 rokov co doklada aj obrazok. Tiez by som sa pana Nemceka opytal kdeze tie hodiny maju srdce.

  2. Povod clanku

    mily pipo,

    clanok o historickych hodinach v TT je prevzata sprava zo spravodajskej agentury SITA… vid kategorie…

    aaa foto :)

    netreba sa ho pridrziavat… je len ilustracne… z vlastneho archivu :)

    hodinovy stroj na fotografii je od firmy Winkler Prešporok z roku 1907 a stale funkcny vo vezi Evanjelickeho kostola v Brezovej pod Bradlom…

    viac info aj o hodinovom stroji (a hadam coskoro aj galeria fotografii z vlastnej zbierky :)) tu…

    http://www.obnova.sk/pamiatka/evanjelicky-kostol-v-brezovej-pod-bradlom

     

    1. sorry

      sorry, ale pekne od teba, ze vies tolko o tych svojich hodinach. Pokusal som sa precitat z obrazku, ale sa mi nepodarilo. Prespurskeho hodinara Winklera poznam aj z oprav vezovach hodin zo zaciatku 20. storocia, znacil “Nandor Winkler – Oras – Possony“. Tie hodiny z obrazku budu asi od Ferdinanda Winklera. Nic to vsak nemeni na fakte, ze v Trnave nejdu tie mladsie hodiny – tie spodne pod slnecnymi.

  3. Historické hodiny na Mestskej

    Historické hodiny na Mestskej veži v Trnave opäť idú

    TRNAVA 29. apríla (SITA) – Historické hodiny na Mestskej veži v Trnave po dvojmesačnej prestávke opäť idú. Takmer tristo rokov starý hodinový stroj dostal niekoľko novovyrobených súčiastok, teraz ho čaká dolaďovanie. Mestská veža v centre Trnavy bola bez presného času presne dva mesiace a dva dni. Ide o najdlhšiu prestávku za posledné polstoročie.

    Súčiastky do stroja, ktorý poháňa päť ciferníkov, dali otec a syn Nemčekovci vyrobiť presne na mieru. Teraz podľa Karola Nemčeka mladšieho ešte dva-tri dni potrvá, kým hodiny ,,doladia“, aby išli rovnako presne ako predtým. Starostlivosť o mestské hodiny sa u Nemčekovcov dedí z pokolenia na pokolenie, Karol Nemček mladší zastupuje už najmenej štvrtú generáciu správcov hodín.

    Hodinový stroj do trnavskej mestskej veže namontoval v roku 1729 Franz Lang. Odvtedy ho štyrikrát renovovali. Zatiaľ naposledy stroj opravoval v roku 1967 majster Tomáš Sapák z Kutnej Hory s pomocníkmi Slávou Krištofovou a Karolom Nemčekom. Menšie opravy robia Nemčekovci priebežne vlastnými silami. Mestská veža aj s hodinami patrí mestu, vežu má v starostlivosti Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava.

Comments are closed.