Historický župný dom chce mesto predať

Župný dom Zlaté Moravce

Mesto Zlaté Moravce chce predať historický župný dom, najväčší zo župných domov na Slovensku. Informoval o tom primátor Peter Lednár. Národná kultúrna pamiatka roky chátra a mesto nemá peniaze na jej obnovu. Bývalá primátorka Serafína Ostrihoňová zásadne odmietala akýkoľvek predaj mestského majetku. „Jednoducho to už bola paranoja,“ myslí si Lednár, ktorý dal po nástupe do funkcie pripraviť zoznam dubiózneho majetku. Nepriaznivú finančnú situáciu riešila Ostrihoňová úvermi.

Nový primátor tvrdí, že pre záchranu župného domu urobil maximum. Pred pár rokmi sa mu podľa jeho slov podarilo získať prísľub z Európskej únie na podporu projektu prestavby župného domu na školiace stredisko únie. „Pani primátorka nás vodila za nos a tvrdila, že projekčne je všetko nachystané. Nakoniec sa prišlo na to, že tu nebolo ani oddelenie, ktoré by sa zaoberalo eurofondmi. Bol tu jeden človek a aj toho potom vyhodila,“ povedal Lednár. S Ostrihoňovou sa agentúre SITA nepodarilo spojiť. Mesto chce dať v prvom rade zbúrať plechové výrobné haly pre kovovýrobu, ktoré na nádvorí župného domu postavili ešte za komunizmu.

História budovy župného domu siaha do roku 1718. Pôvodne to bolo renesančné pánske sídlo rodiny Paluškovcov. Samotná história župného domu Tekovskej stolice sa začala písať v roku 1735, keď stolica od Paluškovcov budovu kúpila za 50 000 zlatých a do roku 1758 ju upravila pre svoje potreby. Po zániku Tekovskej župy budova slúžila ako väznica a kasárne. Od päťdesiatych rokov sa stala sídlom Krajského kovospracujúceho podniku, neskoršieho Kovoplastu. Záhradu župného domu v tých časoch zlikvidovali a na jej mieste postavili pracovné haly, ktoré slúžili na generálne opravy chladničiek. Bývalá primátorka župný dom prenajala opäť na kovovýrobu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Župný dom mesto predávať nebude

    ZLATÉ MORAVCE/NITRA 1. apríla (SITA) – Historický Župný dom v Zlatých Moravciach sa predávať nebude. Deklaruje to vedenie mesta. Najväčší župný dom na Slovensku sa chce radnica pokúsiť zrekonštruovať z eurofondov. „Na opravu kultúrnych pamiatok sa ešte chystajú nejaké výzvy. V rozpočte máme naplánované päťpercentné spolufinancovanie pre prípad, že by sa nám podarilo uspieť,“ povedal pre agentúru SITA prednosta radnice Peter Pecho. Druhou možnosťou je budovu dlhodobo prenajať investorovi, ktorý by bol ochotný ju opraviť. V najbližšom období chce dať mesto zbúrať plechové výrobné haly pre kovovýrobu, ktoré na nádvorí župného domu postavili ešte za komunizmu. Historická budova ponúka podľa Pecha široké spektrum využitia. „Viem si tam predstaviť knižnicu alebo galériu, možno nejaké kaviarničky, kancelárie,“ povedal. Z eurofondov by radnica chcela opraviť aj kaštieľ rodiny Migazziovcov, v ktorom sídli Mestské kultúrne stredisko. Tam je podľa Pecha šanca získať eurofondy ešte väčšia, pretože budova sa využíva pre kultúru.

    Informácie o predaji župného domu vznikli na marcovej tlačovej besede, kde primátor Peter Lednár hovoril o tom, že mesto chce nepriaznivú finančnú situáciu riešiť aj predajom dubiózneho majetku. Na otázku novinára, ktoré budovy v meste sú označené za dubiózny majetok, odpovedal, že napríklad župný dom. Informácia vzápätí vyvolala rozruch na mestskom zastupiteľstve. „S poslancami toto nikto neprerokoval, je to nepochopiteľné, že s takouto myšlienkou mohol vôbec niekto prísť. Keby sme župný dom predali, tak by som sa od hanby vysťahoval,“ povedal pre médiá poslanec Ľudovít Chládek. V župnom dome by podľa neho mesto mohlo mať svoje reprezentačné priestory.

  2. info

    Viac info + zopár foto nájdete na stránke:

    http://www.zlatemoravce.info/aktuality/co-so-zupnym-domom

    Osobne ako Zlatomoravčan som veľmi zvedavý, ako to so Župným domom nakoniec dopadne. Som však rád, že sa to s nástupom nového vedenia mesta pomaly rozbieha. Viem, že sú nejaké plány aj s kaštieľom, ktorý tiež nie je v najlepšom stave, rovnako, čo je pomerne čerstvá informácia, boli mestu schválené peniaze z NSK na rekonštrukciu mauzólea rodiny Migazziovcov.

Comments are closed.