Historický Veľprepoštský palác pod Nitrianskym hradom postavia nanovo do pôvodnej podoby

Obrázok k článku

Historická budova Veľprepoštského paláca pod Nitrianskym hradom sa dočká kompletnej obnovy. Nitrianske biskupstvo ju plánuje dostavať do podoby, akú mala pred zbombardovaním počas druhej svetovej vojny. Pôvodný vzhľad budovy zachytávajú dobové fotografie. „Stavba, ktorá tam je teraz, sa nemôže obnoviť, pretože nekorešponduje s pôvodnou historickou stavbou a legislatíva nás viaže k tomu, aby sme obnovu stavby realizovali iba takým spôsobom, že ju vrátime do pôvodnej historickej podoby. Znamená to veľké zväčšenie terajšej stavby,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Martin Michalíček. Výstavba by sa mala začať na jeseň, trvať bude dva až tri roky. Po dostavbe bude palác slúžiť pre potreby biskupského úradu. „Pravdepodobne sa tam presťahujú niektoré kancelárie, aby sme boli dostupnejší a nemali všetky kancelárie až úplne hore na hrade,“ povedal Michalíček.

 

Veľprepoštský palác sa nachádza na dolnom nádvorí za súsoším svätých Cyrila a Metoda pod Nitrianskym hradom. Postavili ho v rokoch 1778 – 1780 na podnet cisárovnej Márie Terézie podľa projektu Franza Antona Hillebrandta ako dvojpodlažnú rokokovo-klasicistickú budovu. Na balustráde stála jazdecká socha Márie Terézie, ktorú v roku 1992 po oprave osadili v záhrade Grasalkovičovho paláca v Bratislave. Michalíček povedal, že je možné, že dajú vyhotoviť jej kópiu. Pri bombardovaní Nitry v marci 1945 bola budova natoľko poškodená, že bolo možné obnoviť len prízemie strednej časti.

 

Na mieste budúcej výstavby, kde v minulosti stála časť paláca, ktorú zničilo bombardovanie, sa robí archeologický výskum. „Našla sa tam zaniknutá pôvodná pivnica. Ďalší výskum ukáže, či sú tam aj nejaké staršie veci. Areál Nitrianskeho hradu je lokalita, ktorá bola tisícročia využívaná a všade je možnosť, že sa niečo dôležité nájde,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. V súčasnosti je výskum prerušený, pretože sa čaká na búracie povolenia na niektoré nové objekty, cez leto by mal pokračovať.

 

Veľprepošt je hlavou sídelnej kapituly, čo je zoskupenie dvanástich kňazov, ktorí sú vymenovaní za kanonikov a ich úlohou je pravidelne sa modliť a slúžiť spoločné sväté omše. Nitrianska sídelná kapitula je najstaršou v celej strednej a východnej Európe. „Táto kapitula je v Európe veľmi exkluzívna tým, že už má vyše tisíc rokov, v roku 2006 sme slávili milénium. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1006, keď kráľ Štefan našiel kanonikov, ktorí sa modlia v Nitre, čiže ich existencia musí siahať ešte ďalej, len nemáme k tomu písomné zmienky,“ povedal Michalíček. Súčasným veľprepoštom je bývalý riaditeľ Biskupského úradu v Nitre Štefan Valo, sídli v Kanonickom dome na hradnom kopci.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.