Historický most k leopoldovskej väznici čaká obnova

Obrázok k článku

Mesto Leopoldov začína s obnovou historického mosta, ktorý vedie k známej leopoldovskej väznici. Trojoblúkový murovaný most zo 17. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, obnova za približne 77-tisíc eur mu vráti pôvodnú podobu, ktorá je známa z historických fotografií. Okrem iného z jeho povrchu dodávateľ odstráni asfalt a vráti naň dlažbu. V súčasnosti už most slúži len pre peších, doprava bola pre jeho zlý stav odklonená na účelovo vybudovanú obchádzku.

 

Mesto Leopoldov získalo na základnú sanáciu mosta dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 32-tisíc eur, tieto peniaze musí podľa primátorky Terézie Kavuliakovej preinvestovať ešte v tomto roku. S pokračovaním, ktoré bude financované už z vlastného rozpočtu mesta, sa ráta na jar. Termín dokončenia je stanovený na polovicu budúceho roka, dodávateľom prác bude trnavská spoločnosť CS.

 

Cestný most na Trulaskách (používa sa aj názov na Trolaskách) bol podľa pamiatkarov postavený v rokoch 1665 – 1669, teda v čase výstavby protitureckej pevnosti, ktorá dnes slúži ako väzenie. Most prekleňoval bažinaté meandre Váhu a spájal pevnosť s vtedajšou obcou Mestečko. Pôvodné bažiny dnes už vyschnutého okolia majú pripomínať okruhliaky, ktoré budú navozené pod most. Ani po obnove sa neráta s návratom áut na historickú pamiatku.

 

Niektorí leopoldovskí poslanci v minulosti uvažovali o rozobratí mosta a jeho premiestnení, čo podľa nich malo byť lacnejšie riešenie ako rekonštrukcia. Pamiatkari však takéto úvahy okamžite odmietli ako neprípustné. Na moste si cenia jeho starobylosť, ojedinelosť, dokumentačnú aj architektonickú hodnotu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články