Historický kus nábytku vydražili za viac ako miliardu korún

Badminton cabinet bude od budúceho roku vystavený vo Viedni: BRATISLAVA 14. decembra 2004 (SITA) – Riaditeľ viedenského múzea Liechtensteinovcov Johann Kräftner v poverení kniežaťa Hans-Adama II von Liechtenstein získal pre nové viedenské múzeum jedinečný kus nábytku. Na minulotýždňovej aukcii európskeho nábytku a sôch v londýnskej sieni Christie’s sa mu podarilo ako najdrahší kus nábytku všetkých čias získať Badminton cabinet. Vydražil ho za neuveriteľných 19 045 250 libier, čo je v prepočte viac ako jedna miliarda slovenských korún. Badminton cabinet už v Christie’s raz rekordne vydražili, keď ho za 8 a pol milióna libier v roku 1990 získala do svojej zbierky Barbara Piasecka Johnson. Poslednou dražbou zlomil vlastný rekord a stal sa tak najdrahšie vydraženým nevýtvarným umeleckým dielom na svete.
Ebenový Badminton cabinet má bronzové prvky a zdobenie technikou “pietra dura”. Tento majstrovský kus nábytku vyrobili vo veľkokniežacej dielni vo Florencii. S výškou 3,8 a šírkou 2,3 metra predstavuje najmonumentálnejšie florentské umelecké dielo tohto obdobia. Badminton cabinet je triumfálnou prácou talianskej remeselnej zručnosti, ktorá v sebe spája rôzne techniky a drahocenné materiály – použité sú na ňom drahé kamene od lapisu lazuli, achátu, cez červený a zelený jaspis zo Sicílie a achát, až po chalcedón a ametyst – fialový kremeň a mnohé ďalšie drahokamy. Na skvostnom kuse nábytku pracovalo takmer šesť rokov 30 remeselníkov. V roku 1732 putoval do Anglicka a až do roku 1990 bol majetkom rodu vojvodov von Beaufort. Jeho vyhotovenie si objednal tretí vojvoda Beaufort, Henry Somerset.
„Badmiton cabinet bude centrom našej jedinečnej zbierky. Je v nej približne 15 diel vyrobených technikou “pietra dura”. V nových priestoroch galérie plánujeme okolo kabinetu vytvoriť umeleckú komoru, ktorá bude zahŕňať diela zátiší krajiniek a kvetov zo 17. storočia z našej zbierky,“ povedal riaditeľ múzea Liechtensteinovcov. Toto nezvyčajné umelecké dielo predstaví verejnosti múzeum Liechtensteinovcov na jar budúceho roku.

(SITA, dm;xd), 0235

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články