Historickú budovu Podunajského múzea v Komárne čaká rekonštrukcia

Obrázok k článku od zora.

Hlavnú budovu Podunajského múzea v Komárne čaká rozsiahla rekonštrukcia. Termín jej začatia sa však odsúva, pretože zriaďovateľ múzea Nitriansky samosprávny kraj zrušil verejnú súťaž na dodávateľa stavby, ktorú vypísal koncom septembra 2017. Dôvodom je „zmena okolností, za ktorých sa vyhlásilo verejné obstarávanie,“ píše sa vo vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota zákazky bola 407 819 eur bez DPH, prihlásili sa traja uchádzači. Kraj vyhlási ďalšiu súťaž, v ktorej zadaní bude zahrnuté aj doplnenie vybudovania mobilného regálového systému v depozitári výtvarných zbierok, bezpečnostné systémy a vymaľovanie reprezentačnej sály.

 

Historická budova Podunajského múzea v Komárne pochádza z roku 1913 a nachádza sa v pamiatkovej zóne mesta. Rekonštrukcia bude zahŕňať napríklad vybudovanie nových hygienických zariadení a rekonštrukciu tých starých, výmenu elektroinštalácie aj vykurovania. Vymenia sa staré drevené schody vedúce do podkrovia a priestor pôvodného vnútorného nádvoria prestrešia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historická budova v Komárne už 17 rokov chátra

Poliklinika v centre Komárna už 17 rokov chátra. Jej vlastníkom je Nitriansky samosprávny kraj, ktorý ju už trikrát ponúkal na predaj, no žiadny záujemca sa nenašiel. Podľa krajského aj mestského poslanca Antona Mareka je dôvodom vysoká cena. Naposledy kraj budovu ponúkal za 70 percent ceny stanovenej znaleckým posudkom z roku 2009, teda za minimálne 784 000 eur. „Je to historická budova z roku 1830. Nekúri sa v nej, prevalila sa strecha, zateká tam a neustále klesá hodnota budovy,“ povedal Marek a dodal, že po ďalšej zime jej hodnota klesne opäť.

Drotárstvo kedysi a dnes v Podunajskom múzeu

Výstavu Drotárstvo kedysi a dnes môžu v týchto dňoch vidieť návštevníci Podunajského múzea v Komárne. Nájdu tu pestrú zmes drôtených figurálnych plastík, abstraktných objektov, nástenných reliéfov, odevných doplnkov a šperkov, ako aj úžitkových predmetov ako sú misy, vázy a koše.