Historické objekty Štiavnice sú ohrozené

BANSKÁ ŠTIAVNICA – V mestskej pamiatkovej rezervácii Banská Štiavnica je približne 30 objektov, ktoré sú v ohrození. Pamiatkari označujú ich stav ako veľmi vážny. Vypracovali zoznam ohrozených objektov a predložia ho vedeniu mesta a ministerstvu kultúry. Ako nám potvrdili pracovníci štiavnického pracoviska Pamiatkového úradu Banská Bystrica, zoznam je jedným z východiskových materiálov pre správu o technickom stave lokality, ktorú štát predkladá Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži každé dva roky.Štiavnica má okolo 300 historických objektov, veľkú časť z nich sa v uplynulých rokoch podarilo zachrániť. Niektoré ohrozené objekty sú však súčasťou radovej zástavby a môžu mať negatívny dosah aj na okolité objekty. Týka sa to aj napríklad jedného z najvzácnejších štiavnických domov na Ulici A. Kmeťa. Jeho celkový stav odborníci hodnotia ako kritický. Dom priamo susedí s opraveným hotelom Bristol. Ak by došlo k deštrukcii rozpadajúceho sa domu, poškodiť by to mohlo aj susedný objekt.

Rovnako je to s domom posledného štiavnického rabína, kde sa prelomila strecha. Nachádza sa rovno pri rušnom chodníku a aby okoloidúcim nehrozilo nebezpečenstvo, mesto zabezpečilo provizórny drevený podchod.

Väčšinu vzácnych objektov vlastnia súkromné osoby. Pamiatkari tvrdia, že im chýbajú páky, aby mohli vlastníkov domov prinútiť urobiť opravy a údržby. Záchranu pamiatok vidia v dvoch možnostiach – buď vo vytvorení mestského havarijného fondu, alebo v grantoch, ktoré si vlastníci budov podajú na ministerstvo kultúry ešte do konca roka.

Primátor Štiavnice Marián Lichner zvolal na dnes rokovanie odborníkov. “Vo vzťahu k majiteľovi sme už vyčerpali všetky zákonné možnosti. Na pokuty, ani oznámenia nereaguje. Musíme hľadať cesty, čo ďalej, lebo dom ohrozuje nielen susedné objekty, ale aj ľudí,” dodáva primátor. Krajnú možnosť vidí mesto v tom, že by sa dom po základy rozobral.

Dom na Ulici A. Kmeťa
Dom je roky opustený. Jeho románske jadro potvrdil až najnovší výskum. Odborníci vychádzali z predpokladu, že medzi dvoma románskymi kostolmi sa musela nachádzať aj obytná časť, čo sa aj potvrdilo. Dom je tak jedným z pozostatkov najstaršieho stavebného vývoja mesta.

Okrem toho je v gotickej časti dvorového krídla zachovaná aj vzácna diamantová klenba. Objektu chýba v dvorovom krídle strešná krytina, nad jedným krídlom domu je strecha prelomená, obvodové múry sú stiahnuté oceľovými ťahadlami, aby budova držala pokope. Vlastník z Banskej Bystrice na podnety nereaguje. (eta)

Zdroj: www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Lokality UNESCO na Slovensku – Banská Štiavnica

Rýchly rozkvet a sláva slobodného kráľovského mesta Banská Štiavnica priamo súviseli s jeho bohatými rudnými žilami a možnosťami ich exploatácie. Priamym dôkazom významu mesta je nielen jeho značná rozloha už v románskom období ale i výstavnosť architektúry. Reprezentatívny stred mesta, ktorý sa doformoval v priebehu 16. storočia, charakterizujú popri rozsiahlych goticko-renesančných meštianskych domoch i mestská radnica a neskorogotický kostol sv. Kataríny.

Banská Štiavnica

Banská Štiavnica patrí nepochybne k najkrajším a historicky najcennejším mestám Slovenska. Vďaka tomu je od roku 1993 zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V historickom jadre mesta je 360 objektov umelecko-historických pamiatok a ak chcete vidieť aspoň časť z nich, určite sa sem vyberte na viac dní.