Historické námestie čaká rekonštrukcia

Obrázok k článku

Mesto Trenčín sa chystá rekonštruovať historické Mierové námestie. Zatraktívniť ho chce vybudovaním fontány a pripomenutím rímskej histórie, ktorú v súčasnosti v meste predstavuje nápis na brale Trenčianskeho hradu. Trenčín je posledným slovenským krajským mestom, ktorého centrálne námestie neprešlo zásadnou rekonštrukciou. Napriek tomu architekti navrhujú len mierne zásahy.

 

Súťaž na obnovu námestia vyhralo moravské štúdio RAW pred viacerými rokmi. Projekt zvíťazil aj v internetovej ankete. Finančné problémy mesta však rekonštrukciu zastavili. Trenčiansky primátor Richard Rybníček hovorí, že za potrebou rekonštrukcie a obnovenia projektu je aj nevyhnutná výmena sietí pod zemou. Oprava námestia by mala samosprávu stáť do troch miliónov eur, ktoré plánujú hradiť z úveru.

 

Mierové námestie je spolu s domami na svahu pod hradom najstaršou časťou Trenčína. Takmer do konca 19. storočia bolo obohnané hradbami a s hradom tvorilo uzavretý komplex. “Spustili sme procesy na dokončenie podkladov na rekonštrukciu. Tá by sa mala začať na jar budúceho roka a ak sa nič zásadne nestane, na jar 2017 budeme mať zrekonštruované Mierové námestie,” povedal Rybníček.

 

Rekonštrukciu by mohli spomaliť archeologické nálezy. “Intenzívne diskutujeme s pamiatkarmi, aby sme nenechali nič na náhodu,” doplnil s tým, že ešte očakáva verejnú diskusiu o tom, či by námestie nemalo byť venované Marcovi Auréliovi. Práve jeho vojská zanechali v Trenčíne na hradnom brale známy nápis z roku 179 n.l.

 

Architekti Tomáš Rusín, Ivan Wahla a Petr Mutina sa v projekte rozhodli radikálne do námestia nezasahovať. Na námestí tak ostane pôvodná štiepaná andezitová dlažba, mačacie hlavy len nanovo uložia. Fontána Marca Aurelia má vzniknúť na novovybudovanom plate z andezitu na mieste súčasného trávnika, ktorý na námestí nechali vyrásť pred prvou svetovou vojnou. Súčasťou projektu je osadenie novej dlažby na súčasných chodníkoch a nové osvetlenie.

 

Štúdio RAW z Brna vyzdvihlo, že námestie je už v súčasnosti fascinujúce a nad ním sa vznáša “búrlivé memento gotického hradu”. Páčia sa im aj stromy druhu Celtis occidentalis, ktoré námestiu vytvárajú atmosféru. “Všetkých týchto predností sme si vedomí a cieľom nášho projektu je ich vyzdvihnúť, posilniť, očistiť a zasadiť do súčasného kontextu,” povedal Wahla.

 

Ako veľký problém architekti vidia rozdelenie námestia súčasným pódiom a nevyužitím celej plochy námestia, ktorého tvar je výrazne ovplyvnený Váhom, pred úpravou toku v 20. storočí. “V strede námestia sme navrhli centrálnu plochu. Vznikne tam dôstojný priestor, schody na sedenie pre ľudí a pri ňom fontána. Úloha obnoviť námestie je vždy veľmi náročná. Preto je potrebné nové zásahy robiť s rozvahou a pokorou k histórii a umu predkov,” doplnili architekti, ktorí majú za sebou rekonštrukciu viacerých námestí v Čechách.

 

Podľa hlavného architekta mesta Martina Beďatša sa bude musieť vstúpiť do projektu drobnými úpravami. Najzásadnejšia vec sa bude týkať pódia, ktoré nebolo v súťaži zadané natrvalo.” Toto sa nám nezdá vhodné vzhľadom k množstvu akcií najmä v letnej sezóne. Rozumiem, že do zadania súťaže nedávali pódium, lebo z odborného hľadiska je to určitý rušivý prvok, ale jeho funkcia je nevyhnutná. Ak chceme, aby námestie žilo, je nevyhnutné, aby tam pódium bolo,“ povedal Beďatš.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín zrekonštruuje historické námestie

Do konca leta by mala byť vypracovaná dokumentácia k rekonštrukcii Mierového námestia v Trenčíne. Napriek hospodárskej kríze a výpadku príjmov trenčianska samospráva naďalej plánuje už v budúcom roku začať renovovať historické námestie a najstaršiu časť Trenčína. Trenčín je posledným krajským mestom, ktorého centrálne námestie neprešlo zásadnou rekonštrukciou.

Mesto Levoča začne v tomto roku s rekonštrukciou námestia

Mesto Levoča chce tento rok začať s rekonštrukciou Námestia Majstra Pavla. Obnova hlavného levočského námestia bude jednou z investičných priorít mesta v tomto roku. “Mali sme začať už v októbri – novembri 2010. Finančné prostriedky z Európskej únie na prvú etapu rekonštrukcie máme, lenže žiaľ, verejné obstarávanie sa zaseklo na Úrade pre verejné obstarávanie,” uviedol pre SITA primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Primátor predpokladá, že s rekonštrukciou prvej časti námestia začnú v tomto roku.