Historické budovy – modely z papiera

Mestská veža je prvou z dominánt Trnavy, ktorú si môžu záujemcovia kúpiť v podobe vystrihovačky z papiera. Učiteľ slovenčiny Juraj Gonšor sa podujal na neľahkú úlohu a vytvoril papierový model v mierke 1:200. Postupne by mali pribudnúť papierové modely trnavských kostolov a ďalších zaujímavých budov.

Mestská veža vyšla v podobe vystrihovačky, ktorú je potrebné poskladať. Vydavateľ Štefan Pösinger ju radí medzi náročnejšie modely. V praxi to podľa neho znamená, že menej skúsený modelár by si mal na jej zloženie vyhradiť celé Vianoce. Zložitý je predovšetkým vrchol veže, ale aj okienka a rôzne architektonické detaily.


Juraj Gonšor zameriaval, prepočítaval a kreslil mestskú vežu niekoľko mesiacov, viaceré záležitosti konzultoval aj s pamiatkarmi. Dnes garantuje, že model presne zodpovedá skutočnej stavbe zo 16. storočia. Výsledok sa pozdáva aj Pavlovi Tomašovičovi z kancelárie primátora Trnavy. “V mestskej veži sú vhodné priestory na vystavenie takýchto modelov. Určite by sme privítali pokračovanie tejto aktivity, aby vzniklo čo najviac takýchto modelov,“ povedal. Podľa neho by bolo možné touto formou zaujať aj deti v školách, ktoré by tak získavali vzťah k mestu. Gonšor sľubuje, že už na budúci rok sa pustí do Kostola sv. Heleny, ktorý stojí v Trnave priamo na pešej zóne.


Štefan Pösinger hovorí, že na Slovensku na rozdiel od Českej republiky nie je zvykom robiť modely významných budov. “V Čechách vyšiel vo forme vystrihovačky celý Pražský hrad, množstvo ďalších hradov a zámkov. Na Slovensku vyšiel v minulosti len Bojnický zámok a hrad Betliar, nič viac,“ skonštatoval distribútor papierových modelov. Mestská veža v Trnave vyšla v náklade 500 kusov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články