Historické bábky ožijú počas Noci divadiel

Obrázok k článku (marionetovedivadlo.sk)

S najznámejšou a najobľúbenejšou bábkovou hrou – Johanes Faust sa v sobotu 19. novembra 2011 v noci zapojí do celoslovenského projektu Noc divadiel Dezorzovo lútkove divadlo v rámci svojho projektu Slovenské marionetové divadlo. Predstavenie uvedú v bratislavskej budove YMCA na Karpatskej ulici o 23:15. Uvedeniu hry bude o 22:00 predchádzať premietanie filmu o posledných tradičných bábkaroch “Posledná maringotka”. Po predstavení majú diváci jedinečnú možnosť vyfotografovať sa na pamiatku so storočnými bábkami zo zbierky Antona Anderleho a diskutovať s tvorcami bábkového divadla.

Slovenské marionetové divadlo je jedinečným projektom Dezorzovho lútkového divadla. Ako ďalej uvádzajú autori projektu na jeho webstránke, ich cieľom je obnoviť tradíciu historického bábkového divadla, ktoré hrávali po štyri storočia európski komedianti. Na našom území sa zakorenila na prelome 19. a 20. storočia a úspešne v nej ako jediný v strednej Európe pokračoval svetoznámy tradičný bábkar Anton Anderle z Banskej Bystrice. Po nečakanom odchode tohto fenomenálneho bábkara v roku 2008 tradícia zanikla. Slovenské marionetové divadlo hrá aktuálne tri tituly: Johanes Faust, Trúchlohra o svätej Genovefe a Turecké pomedzie alebo Gašparko putuje do Turecka.

Johanes Faust je najznámejšou a najobľúbenejšou hrou, ktorú od 17. do 19. storočia hrávali takmer všetci kočovní európski bábkari. “Vtipne podaná hra o hraniciach ľudského poznania s jadrným humorom sluhu Gašparka vyniká atraktívnosťou bábkového prevedenia – kúzlami, ohňami a strašidelnou zábavou čertov, ktorí Fausta odnesú do pekla,” avizujú jej autori ďalej na webstránke divadla – http://www.marionetovedivadlo.sk.

Divadelný svet zblízka, tak ako ho väčšina ľudia nepozná sprístupní aj tento rok tretia novembrová sobota. Druhý ročník Noci divadiel sa uskutoční už túto sobotu, 19. novembra v deviatich mestách Slovenska v 31 divadlách, čo sú približne dve tretiny zo všetkých divadiel na Slovensku. Brány divadiel budú až do nočných hodín otvorené vo viacerých divadlách v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trnave, Zvolene, Žiline a v Martine, z ktorého však Slovenské komorné divadlo prenesie Noc divadiel do Staškova – rodnej obce herca Jozefa Kronera. Nováčikom je Zvolen, v ktorom na divadelnú noc pozýva Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Jej podrobný program v jednotlivých mestách možno nájsť na webovej stránke projektu – htt://www.nocdivadiel.sk.  

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bábkarský festival Modrý Kameň

VII.ročník Bábkarského festivalu Modrý Kameň je v roku 2005 venovaný nielen školám /ako každý rok/ ale i rodinám o čom svedčí bohatý sobotňajší program – tvorivé dielne, remeslá, hry, bábkové predstavenie a iné zaujímavosti.

O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Deň plný divadla, šermu a hudby na Cimburku u Koryčan

Dovolujeme si vás pozvat na hrad Cimburk u Koryčan, kde se v sobotu 9.7.2005 od 10 hodin uskuteční den plný divadla, šermu a hudby. Vystoupí skupina Weytora (renesanční hudba), skupina historického šermu Taranis, marionetové divadlo Rolnička a v 15 hodin ochotnické divadlo z Koryčan s pověstí Dívčí válka.