Historická radnica slúži oddnes aj na stretnutia vedenia mesta s Košičanmi

Obrázok k článku od zora.

Priestory na prvom poschodí budovy Historickej radnice v Košiciach, ktorá doteraz slúžila výhradne na slávnostné prijatia významných hostí vedením mesta, sú už prístupné verejnosti. Doteraz sa tam Košičania mohli dostať len raz ročne počas Dní otvorených dverí. V tlačovej správe o tom informoval Magistrát mesta Košice.

 

Odteraz pravidelne každý štvrtok od 14:00 do 17:00 bude primátor mesta Jaroslav Polaček a jeho námestníci Marcel Gibóda a Lucia Gurbáľová prijímať podnety občanov a diskutovať s nimi v priestoroch administratívnej časti Historickej radnice. „V priestoroch radnice na Hlavnej ulici sa už nebudeme stretávať len so zahraničnými delegáciami, ale chceme najmä diskutovať s Košičanmi o ich bežných radostiach a starostiach. Naša nová kancelária primátora bude otvorená pre každého, kto sa s vedením mesta chce stretnúť,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.

 

Pre prijatie v radnici je potrebné vopred sa nahlásiť na sekretariáte alebo osobne, pričom vždy je potrebné uviesť, koho konkrétne z vedenia mesta chcete navštíviť. Všetci záujemcovia budú zaradení do zoznamu podľa poradia. O termíne stretnutia s vedením mesta budú včas informovaní. Všetkým návštevníkom, ktorí budú chcieť využiť bezbariérový prístup, odporúčajú, aby oň pri rezervácii termínu požiadali. Z prízemia je možné sa na prvé poschodie dostať výťahom.

 

S myšlienkou zrekonštruovať budovu Historickej radnice pre potreby košického magistrátu prišiel v druhej polovici 90. rokov vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster. Po viac ako dvadsiatich rokoch sa aj vďaka spolupráci s novým vedením mesta podarilo tento zámer naplniť. Miestnosť, v ktorej sa dnes nachádza kancelária primátora mesta, bola v minulosti sídlom mešťanostu, prešla menšími úpravami tak, aby bola dôstojným miestom na stretnutia s občanmi.

 

„Vraciame sa k tradícii fungovania radničného domu na Hlavnej, pretože si myslím, že Košičania si zaslúžia poznať a vidieť históriu svojho mesta. Snažili sme sa vytvoriť priestor, kde s plnou úctou a vážnosťou prijmem každého Košičana. Každý, kto sem na prijatie príde, si bude môcť pozrieť aj ostatné miestnosti tejto časti budovy – Biely salónik, Malachitovú miestnosť aj Veľkú zasadaciu miestnosť,“ dopĺnil primátor.

 

Terajšia radničná budova ako Barokovo-klasicistická stavba mestského palácového typu bola postavená podľa projektu Jána Langera ešte v rokoch 1779 – 1780, keď bol richtárom mesta Jozef Klestinszky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava má na radnici dobre vybavený žalár

Trnava má na radnici po dlhých rokoch opäť dobre vybavené väzenie. Pôvodný stredoveký žalár s reťazami a okovami sa koncom minulého roka podarilo doplniť replikami pôvodného nábytku. Žalár sa má stať atraktívnou súčasťou prehliadok najstaršej radničnej budovy, ktorá pochádza z prelomu 14. a 15. storočia.

V Banskej Bystrici otvorili zrekonštruovanú radnicu

Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom v stredu 24. novembra 2010 na Námestí SNP slávnostne otvorili zrekonštruovanú budovu historickej banskobystrickej radnice. Úvodný slávnostný program a následnú prehliadku radnice si nenechalo ujsť zhruba 500 občanov, ďalší na prehliadky, ktoré budú prebiehať do 19:00 priebežne prichádzajú. “Myslím si, že ako krajské mesto si Banská Bystrica zaslúži mať takýto reprezentatívny dom. Dajú sa tu prijímať zahraničné delegácie, dajú sa tu robiť koncerty, výstavy. Čiže je to taký multifunkčný, reprezentatívny priestor a myslím si, že občania to ocenia,” povedal Saktor.

Odpovede