Historická pamiatka /plastika/ skončila v drevenej ohrade

ŠTRBA – Od vzniku železničnej magistrály košicko-bohumínskej železnice v 19.storočí patrila železničná stanica Štrba pre svoju európsku interesantnúnadmorskú výšku medzi skutočné atrakcie trate. „Pamätám sa na cudzincov, ktorísa vďaka výhľadu z vlakov kochali pohľadom na tatranský masív. I na mladýchpodnikavcov, ktorí pri každom vlaku s veľkým krikom núkali v jednorazovýchpohárikoch čerstvú tatranskú vodu. Bola veľmi studená a chutná. Vždy som obdivovalaj peknú kamennú plastiku pri budove stanice Štrba. Celé roky stála v tesnejblízkosti nástupišťa, hneď pri prvej koľaji. …Bol na nej štátny znakČeskoslovenskej republiky a všetkým mala pripomínať, že sa nachádzajú na najvyššiepoloženej železničnej stanici. Roky som doma nebol, ale teraz som opakovane tú peknúkamennú plastiku vyzeral na stanici Štrba. Márne,“ povedal inžinier Pavol Schürgerpochádzajúci z Hnileckej doliny, ktorý žije v Nemecku.

Jeho spomienka bola podnetom, aby sme sa o osud plastiky zaujímali detailnejšie.Starší železničiari zo Štrby potvrdili, že plastika dlhé roky zdobila zaujímavé aatraktívne prostredie. Po rozdelení ČSFR však túto pamiatku stihol smutný osud.Nikto sa už nepamätá na horlivca z radov šéfstva, ktorý nariadil plastiku „zneviditeľniť“.V drevenej búde z ufúľaných dosák pod billboardom pri prvom nástupišti stojízáhadný objekt pripomínajúci dedinskú búdu pre psa. Štátny znak Československejrepubliky v kameni je takto ukrytý pred zrakmi cestujúcich na najfrekventovanejšejtrati na Slovensku.

„Predchádzajúce vedenie stanice Štrba zrejme po rozdelení ČSFR príliš horlivozareagovalo na nariadenie o odstránení štátneho znaku bývalej federácie, a pretozmizol ľuďom z očí i tento znak, hoci naň sa nariadenie nevzťahovalo,“ povedalMiloš Čikovský, hovorca ŽSR. „Z debnenia sme odstránili niekoľko dosák a presvedčilsom sa, že skutočne ide o plastiku v kameni so štátnym znakom Československejrepubliky, ktorá je historickou a kultúrnou pamiatkou. Situáciu budeme zrejme vspolupráci s pamiatkarmi riešiť tak, aby sa dosky odstránili a plastika bola opäťviditeľná,“ povedal M. Čikovský.

EVA BOMBOVÁ



Publikované na: www.sme.sk dňa 7. 7. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články