Geografický ústav SAV chce zachrániť chátrajúce objekty

4. júna 2008- O záchranu chátrajúcich objektov na Slovensku, ktoré sú súčasťou kultúrneho dedičstva, sa snažia geografi zo Slovenskej akadémie vied (SAV) svojim projektom Integrovaný prístup k záchrane kultúrneho dedičstva a udržateľnému regionálnemu rozvoju. Informoval o tom Mikuláš Huba z Geografického ústavu SAV na dnešnej tlačovej besede.

Uviedol, že Geografický ústav získal v predkole 200-tisíc korún na prípravu žiadosti o veľký projekt, ktorý má podporiť Nórske kráľovstvo zo zdrojov Nórskeho finančného mechanizmu. Pre našu krajinu Nóri vyčlenili na záchranu kultúrneho dedičstva 5,5 milióna eur.

Ako ďalej spresnil Huba, kultúrne dedičstvo na Slovensku nie sú len pamiatky, ale všetko, čo sme po predchádzajúcich generáciách zdedili a má nejakú kultúrno-historickú hodnotu. V prípade projektu Geografického ústavu sa chcú zamerať na objekty, ktoré nie sú zapísané v štátnom zozname nehnuteľných pamiatok, pretože nemajú žiadnu legislatívnu oporu a teda sú obmedzené finančné možnosti zo strany štátu na ich obnovu, vysvetlil Huba. “Napriek tomu hodnotu majú a my ich chceme zachovať pri živote,” doplnil. Veľká časť týchto objektov sa nachádza na vidieku či v okrajových územiach. Rekonštrukcia a využitie týchto chátrajúcich objektov by podľa Hubu mali priniesť pozitívne zmeny a vytvoriť nové pracovné možnosti. Ako ďalej uviedol, tieto objekty boli zle využívané alebo nevyužívané. “Chýba nám potenciál v oblasti ubytovania, stravovania a služieb, obmedzíme tlak na novú výstavbu v citlivých územiach,” dodal.

Geografický ústav SAV chce v rámci svojho projektu urobiť zoznam takýchto objektov a na jeho základe sa koordinovať s pamiatkarmi a zistiť, aké zámery majú s nimi oni.

Individuálny projekt by sa mal realizovať v Trenčianskom kraji v okresoch Ilava a Trenčín, v Žilinskom kraji v okresoch Liptovský Mikuláš a Ružomberok a v Banskobystrickom kraji v okresoch Detva a Zvolen. Zahraniční partneri zaangažovaní na riešení projektu by mali byť najmä z Nórska, Holandska a z Českej republiky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ministerstvo kultúry rozdelí na obnovu pamiatok 250 miliónov

Až 84,4 % kultúrnych pamiatok na Slovensku vlastnia obce, cirkvi či fyzické osoby, zvyšok spravuje štát: BRATISLAVA 19. apríla (SITA) – Ministerstvo kultúry (MK) SR predpokladá, že tento rok požiadajú vlastníci nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré nespravuje štát, o približne 1,2 miliardy korún. Ako na dnešnej tlačovej besede povedal generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Martin Kováč, ministerstvo dostalo v dvoch grantových kolách spolu 780 žiadostí, v ktorých spolu žiadajú približne 970 miliónov korún.

Odpovede

  1. Geografický ústav SAV chce zachrániť chátrajúce objekty

    Držíme palce, aj keď problematika nechránených vidieckych pamiatok (drevenice, samoty, senníky a pod) je veľmi rozsiahla…a pokiaľ objekty nedostanú jednoznačného vlastníka a využitie – teda “život”, tak trvalá udržateľnosť je otázna.
    Čiže nielen záchrana, ale aj zmysel existencie treba…

Comments are closed.