Gauguinov obraz v Národnej galérii umenia (USA) sa stal terčom útoku

Obrázok k článku

Obraz nevyčísliteľnej hodnoty Deux Tahitiennes (Dve tahitské ženy) z roku 1899 zapožičaný z Metropolitného múzea umenia v New Yorku je súčasťou výstavy Gauguinovej tvorby, ktorá sa začala vo februári a potrvá až do júna

BRATISLAVA 4. apríla (SITA/AFP) – Maľba francúzskeho impresionistu Paula Gauguina vystavená v Národnej galérii umenia v americkom Washingtone sa minulý týždeň stala terčom útoku jednej z návštevníčok, informoval v nedeľu denník Washington Post. Noviny citovali hovorkyňu galérie Deborah Zisku, podľa ktorej sa nezdá, že by obraz nevyčísliteľnej hodnoty Deux Tahitiennes (Dve tahitské ženy) z roku 1899 návštevníčka pri piatkovom útoku poškodila. Ako však uviedol denník, Ziska dodala, že v pondelok ešte obraz bližšie preskúmajú. Washington Post popísal incident, pri ktorom návštevníčka udrela do obrazu a pokúsila sa ho strhnúť zo steny. Zabránila jej v tom však ochranka múzea, ktorá ju zadržala do príchodu polície. Ženu obvinili z poškodzovania cudzieho majetku a z pokusu o krádež.

Ellen Goldstein z Washingtonu, ktorá sa v čase útoku nachádzala v galérii, uviedla, že to bolo “hrozivé pre všetkých, ktorí tam boli”. Ako dodal Washington Post, nemenovaná útočníčka predstúpi pred súd v stredu. 

Obraz zapožičaný z Metropolitného múzea umenia v New Yorku je súčasťou výstavy Gauguinovej tvorby, ktorá sa začala vo februári a potrvá až do júna.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Žena spadla na obraz od Pabla Picassa a poškodila ho

Obraz Herec od Pabla Picassa sa poškodil po tom, čo naň spadla istá žena. Návštevníčka Metropolitného múzea umenia, ktorá bola na prehliadke v rámci kurzov pre dospelých, stratila rovnováhu a spadla na obraz tak, že roztrhla plátno v pravom dolnom rohu v dĺžke zhruba 15 centimetrov. Hneď po nehode preniesli dielo do konzervačného laboratória múzea. Žena sa pri páde nezranila, informoval denník The New York Times na svojej webovej stránke.

Obraz nahého Georga Busha museli zvesiť

9. októbra 2004 (SITA) – V múzeu mesta Wahsington DC museli zvesiť obraz nahého Georga Busha. Obraz Kayti Didriksenovej je namaľovaný v štýle Manetovej Olympie, no jej verzia zobrazuje nahého Busha ako oddychuje na ležadle v salóniku. Blízko neho stojí viceprezident Dick Chaney a na vankúši drží korunu s malou ropnou vežičkou na vrchu.