Gaudího barcelonská bazilika bude mať o dva roky dokončenú druhú fasádu

Obnova.sk Fotografia

Barcelona 25. marca (TASR) – Slávny barcelonský chrám Sagrada Familia, ktorý navrhol katalánsky architekt Antonio Gaudí, sa o dva roky dožije dokončenia druhej zo svojich troch fasád. Prisľúbil to dnes (25. 3. 2003 pozn. redakcie Obnova.sk) autor tejto fasády, 76-ročný sochár Josep Maria Subirachi.Katalánsky sochár, ktorý na fasáde Krížovej cesty Ježiša Krista denne pracuje od roku 1986, označil za leitmotív svojho diela boj protikladov. Hold veľkému Gaudímu prejavil Subirachi tak, že jeho tvár dal jednému z evanjelistov svojej fasády a rímskym vojakom vymodeloval prilby podľa komínov jedného z Gaudího barcelonských domov.

Obnova.sk Fotografia

Ešte v roku 2002 vyjadril Subirachi nádej, že svoje dielo dokončí, hoci neráta s tým, že sa dožije ukončenia celej stavby. Gaudího Sagrada Familia totiž ešte len čaká na začatie prác na tretej fasáde s názvom Kristova oslava. Prvú fasáda na tému Ježišovho narodenia stihol urobiť Antonio Gaudí sám.

Zdroj: http://cestovanie.sme.sk/clanok.asp?cl=852488

Články na Obnova.sk:

Antoni Placid Gaudí i Cornet
Antonio Gaudí – architekt
Antonio Gaudí y Cornet – architekt

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Antoni Placid Gaudí i Cornet

autor: Eva Dvořáková
Antoni Placid Gaudí i Cornet se narodil 25. června 1852 jako syn kotláře v severošpanělském městečku Reus. Být synem kovotepce neznamenalo zrovna přepychové dětství a navíc ho ještě od malička trápila nemoc – revmatismus. Tato nemoc mu bránila hrát si s ostatními dětmi venku na hřišti, a proto musel být upoutaný k domu. Antoni se také rád procházel v přírodě, což bylo na tehdejší dobu neobvyklé, a když nemohl chodit tak ho vozil oslík. Tato nemoc se s ním nesla celý je-ho život. Když byl Gaudí malý zemřela mu matka a později i bratr a sestra, která zanechala malou dcerku. Antoni se jí ujal a staral se také o svého starého otce. Sám se nikdy neoženil.

Tajomstvo Bassanovho diela

Viac ako štyristo rokov predstavoval obraz talianskeho maliara neskorej renesancie Geroloma Bassana (1566 – 1621) pochovanie Ježiša Krista. Obraz v úschove washingtonského múzea však obsahoval zaujímavé tajomstvo – röntgen odhalil pod maľbou starší portrét neznámeno muža.

Obnova.sk Fotografia

Obnova.sk Fotografia

Múzeum umenia požiadalo miestnu nemocnicu o röntgenovú snímku, pretože kurátorka Mary L. Pixley predpokladala pod prvou maľbou ešte jednu. Jej podozrenie sa potvrdilo, keď röntgen odhalil portrét muža v renesančnom oblečení. „Jackpot,“ komentovala objav kurátorka, podľa ktorej nebolo výnimočné, že maliari používali pre svoje diela staršie obrazy, aby ušetrili. Manieristické dielo zo 16. storočia s názvom Hrobka zobrazuje prípravu Ježišovho tela na uloženie do hrobu. Pri jeho hlave je Jozef z Arimathey, za nohy ho drží Nikodém a v popredí je Panna Mária. Bassano, ktorý pochádzal z váženej maliarskej rodiny, namaľoval obraz na motívy diela svojho otca Jacopa a použil na to plátno s portrétom neznámeho muža. Jeho identitu chce Pixley vypátrať s predpokladom, že človek pochádza z Bassanovej rodiny.

Obnova.sk Fotografia

Stradivari hviezda večná

Antonio Stradivari sa narodil v Cremone r. 1644. Roku 1667 zhotovil niekoľko huslí podľa vzoru svojho majstra Nikolu Amatiho a tiež ich jeho etiketou označil. Svojím menom začal husle označovať až r. 1670. Do roku 1690 pracoval málo, zaoberal sa štúdiom o stavbe huslí. Až od roku 1690 začal pracovať podľa svojho spôsobu: tvar jeho huslí je plnší , všetky diely jeho huslí sú súmernejšie, pomer výšky klenby dosky vrchnej k jej hrúbke pravidelnejší, i lak oveľa krajší než u jeho predchodcov.