Ganymedovu fontánu by mohli opäť spustiť na jar 2010

Zreštaurovanú Ganymedovu fontánu pred historickou budovou Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave by mohli spustiť spolu s ostatnými fontánami na jar budúceho roka. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming Jozef Hrabina. V súčasnosti sa jej jednotlivé plastiky reštaurujú v ateliéri, náklady sú vyčíslené na 25-tisíc eur. Pri bežnej údržbe fontány sa totiž zistilo, že plastiku sú poškodené a popraskané. “Hrozilo, že ak by nám tam zatiekla voda, nebodaj zamrzla, tak by nám ich mohla potrhať,” vysvetlil Hrabina.

Najviac poškodenou a opotrebovanou bola hlavná plastika. Tá bola popraskaná a hrozilo pri nej, že sa po čase rozpadne. Reštaurovaním však musia prejsť aj ďalšie menšie plastiky na fontáne – teda štyri plastiky detí či plastiky zvieracích motívov. Takáto úprava bola nevyhnutná aj preto, že naposledy sa fontána čiastočne opravovala pred približne desiatimi rokmi, teda vtedy, ako sa sem osadili kópie plastík. Bronzové originály sú na žiadosť pamiatkarov uložené v depozite. Okrem reštaurovania plastík bude nevyhnutné vykonať údržbu telesa fontány. Keďže to nie je vážnejšie poškodené stačí podľa Hrabinu spevniť kameň a hydrofobizovať ho, “aby sme mohli aspoň päť či šesť rokov pokojne spávať”. Ako dodal, aj v budúcom roku plánujú pokračovať v podobných preventívnych údržbách. Je to podľa neho lacnejšie ako reštaurovanie.


Autorom Ganymedovej fontány v neobarokovom štýle je Viktor Tilgner. Odhalená bola v roku 1888. Jej námetom je starogrécka báj o orlovi, ktorý uniesol chlapca Ganymeda na Olymp. Súčasne je v nej zakomponovaný aj dunajský motív v podobe detí, ktoré držia najhojnejšie ryby Dunaja – kapra, šťuku, zubáča a sumca. Fontána je jednou z 54 fontán, pitných fontánok a studní v meste, ktoré spravuje Paming. V Bratislave je pritom v súčasnosti okolo 130 fontán vrátane tých, ktoré spravujú mestské časti alebo súkromní vlastníci.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články