Galéria ÚĽUV v Bratislave pozýva na otvorenie výstavy “Prestreté”

Obrázok k článku

Prestreté je názov novej výstavy z dielne ÚĽUV-u, ktorá návštevníkom ponúkne inšpirácie na stolovanie v ľudovom štýle. Vyšívané, tkané a  paličkované textílie, obedové i čajové súpravy z keramiky, drevené, či drôtované misy a mnohé iné ľudovoumelecké výrobky pripomínajú nadčasovú tvorbu bývalých dizajnérov ÚĽUV-u. Expozícia je obohatená o súčasnú produkciu majstrov a výrobcov ľudovej umeleckej výroby a dizajnérov. Výstava Prestreté je otvorená pre verejnosť v Galérii ÚĽUV v Bratislave od 30. júna do 11. októbra 2017.

 

Názov výstavy: Prestreté

Miesto konania: Galéria ÚĽUV Bratislava, Obchodná 64

Termín trvania: 30. 6. – 11. 10. 2017

Kurátorky výstavy: Mária Mizeráková, Dominika Žažová

 

Výstava Prestreté je venovaná stolovaniu – od jeho podoby v dedinskom prostredí v prvejpolovici 20. storočia, cez tvorbu výtvarníkov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v druhejpolovici 20. storočia až po výrobky súčasných majstrov ľudovej umeleckej výroby a dizajnérov.

 

Putovanie časom začína v tzv. kultovom kúte. Ide o ukážku pôvodnej zostavy stola a  riadovéhovybavenia v rohu miestnosti z obdobia prvej polovice 20. storočia. Dobový nábytok je doplnenýobrusmi, prestieraním,  keramickými a drevenými predmetmi typickými pre toto obdobie.

 

Návštevníci výstavy môžu obdivovať širokú škálu stolovacieho servisu a textílií, inšpirovanýchmestským a vidieckym stolovaním. Výtvarníci ÚĽUV-u hľadali totiž podnety v obidvoch prostrediach – v ľudovom našli nespočetné množstvo vzorov, v mestskom zas širokú škálu stolovacieho servisu. Svoje skúsenosti a znalosti pretavili do množstva výtvarných návrhov a usmernení pre ľudovoumeleckých výrobcov. Vznikli tak originálne modrotlačové obrusy, ako aj tkané obrusy a prestierania ozdobené výšivkou alebo paličkovanou čipkou. Bohaté zastúpenie z produkcie ÚĽUV majú aj výrobky z keramiky, dreva, drôtu a šúpolia. Obedové súpravy, kávový a čajový servis, hrnčeky, misy, svietniky, či košíky na pečivo poukazujú na remeselnú zručnosť slovenských výrobcov.

 

„Úžitkové predmety viažuce sa na stolovanie z produkcie Ústredia ľudovej umeleckej výroby majúnadčasový charakter. Ich tvar či ozdobný prvok vychádzajúci z ľudovej tvorby prispôsobený potrebám dnešných ľudí totiž dodáva týmto výrobkom pečať originality“, hovorí kurátorka výstavy a Múzea ľudovej umeleckej výroby, Dominika Žažová.

 

Výstava predstavuje aj súčasnú produkciu majstrov a výrobcov ľudovej umeleckej výroby a dizajnu. Ide zväčša o predmety solitérneho typu, ktoré okrem úžitkovej majú aj dekoračnú funkciu a sú použiteľné ako interiérový doplnok. Návštevníkov očaria minimalistickým vzormi vychádzajúcimi z ľudovej tvorby.

 

Ústredie ľudovej umeleckej výraoby (ÚĽUV) vykonáva a podporuje aktivity vedúce k zachovaniu a rozvíjaniu tradičných remesiel a ľudovej umeleckej výroby v súčasných podmienkach. Riadi Regionálne centrá remesiel, vykonáva múzejnú, dokumentačnú, výstavnú a edičnú činnosť. Vzájomnou spoluprácou s výrobcami a dizajnérmi trvale podnecuje vznik nových diel.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články