Galéria mesta Bratislavy oslavuje 50-tku výstavami

Obrázok k článku

Do osláv päťdesiatin Galérie mesta Bratislavy sa zapojili aj všetci jej odborní pracovníci a pre návštevníkov pripravili špeciálnu výstavu “50. výročie založenia GMB 1961 – 2011”. Výstavu si v sídle galérie, v Mirbachovom paláci na Františkánskom námestí 11 môžu záujemcovia pozrieť do 23. októbra 2011.

Kurátori – Barbara Davidson, Daniela Čarná, Anna Gregová, Lucia Halászová, Zuzana Jakabová, Ivan Jančár, Zsófia Kiss-Szemán, Jana Luková a Martina Vyskupová pripravili komornú výstavu 57 zbierkových predmetov a takmer päťdesiatich fotografií. Návštevníkov expozície v krátkosti zoznamujú s históriou 50-ročného pôsobenia GMB. Predstavujú jednotlivé zbierky, prácu reštaurátorského oddelenia a pomocou vystaveného fotodokumentačného materiálu aj etapy formovania galérie.

GMB v rámci svojho výročia tento mesiac otvorila aj dve unikátne výstavy. Do 30. októbra je v Pálffyho paláci na Panskej 19 otvorená výstava kontroverzného svetoznámeho fotografa Davida LaChapella – Lost and Found. Jubileum tiež pripomína prehliadka grafík svetoznámeho kubistu Pabla Picassa. Výstava Pablo Picasso: Láska a smrť. La Suite Vollard je v sídle galérie v Mirbachovom paláci otvorená do 13. novembra. Celý rozpis podujatí k 50. výročiu GMB nájdu záujemcovia na webstránke galérie http://www.gmb.bratislava.sk pod heslom 50 ROKOV GMB. Všetky výstavy GMB sú otvorené denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00.

Vznik GMB sa odvíjal od uznesenia mestských orgánov z 13. decembra 1958, kedy vznikol Vlastivedný ústav mesta Bratislavy. Združoval štyri strediská: Múzeum mesta Bratislavy, Mestskú galériu, Regionálnu knižnicu a Mestské pamiatkové stredisko. Do Mestskej galérie sa v rokoch 1959 až 1961 včlenili výtvarné diela zo zbierok Mestského múzea. Mestská galéria ako samostatné mestské kultúrno-výchovné zariadenie bola zriadená od 1. januára 1961.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

GMB získala ocenenie Galéria roka 2007

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku a Radou galérií Slovenska, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí (18.máj) udelili Galérii mesta Bratislavy titul Galéria roka 2007 v kategórii B – regionálne, mestské a miestne múzeá a galérie. Hodnoteným obdobím bol rok 2007.