Galéria Medium v Bratislave vystaví talenty umeleckého skla

Obrázok k článku

Porovnať rôzne prístupy k tvorbe umeleckého skla a podporiť mladých umelcov pracujúcich so sklom je cieľom súťaže Cena Galérie Nova. Bratislavská Galéria Nova v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení (VŠVU) a galériou VŠVU Medium otvorila v piatok 10. februára výstavu finalistov 5. ročníka súťaže Cena Galérie Nova: Sklo 2016. Na vernisáži zároveň oznámili meno víťaza. V sídle galérie Medium v budove VŠVU na Hviezdoslavovom námestí 18 v Bratislave bude výstava prístupná do 10. marca.


Do aktuálneho, piateho ročníka súťaže sa zapojilo 42 autorov zo Slovenska a Čiech, z ktorých odborná porota vybrala 22 finalistov. “Ceny Galérie Nova nie sú limitované vekom a nediktujú ani spôsob a technológiu prevedenia diel. Z ukážok tvorby prezentovanej na výstave je zrejmé zastúpenie nových a neobvyklých prístupov k tomuto materiálu, ale aj záujem o obnovovanie ‘zabudnutých’ technológií,” informovala galéria Nova v tlačovej správe k výstave. Jej návštevníci tak na nej nájdu plastiky, úžitkové diela aj inštalácie. Organizátori súťaže upozorňujú, že Cena Galérie Nova je v našom prostredí ojedinelý projekt. Víťazovi cena prináša finančné ohodnotenie a špeciálnu cenu. Ostatným finalistom dáva podujatie priestor na prezentáciu tvorby. Špeciálna cena, ktorú Galéria Nova udeľuje v spolupráci s firmou Rona, umožní ocenenému autorovi možnosť vytvoriť diela technikou fúkaného skla v sklárňach v Lednických Rovniach.


Medzi finalistami súťaže, z ktorých vyberali jedného víťaza, sú: Stanislav Bém, Jakub Berdych, Marek Brincko, Jan Falta, Martina Habaniková, Marta Havlíčková, Petr Hora, Andrej Jančovič, Nikola Kovalíková, Miroslava Kupčíková, Michal Lacko, Oliver Leššo, Gabriela Lhotáková, Anna Minxová, Wesley Neal Rasko, Martin Opl, Ladislav Průcha, Ingrid Račková, Michaela Spružinová, Patrícia Šichmanová, Soňa Třestíková a Šárka Zikmundová.


Výstavy sú v Galérii Medium v historickej budove VŠVU verejnosti prístupné denne okrem pondelka od 10:00 do 17:00, v utorky a štvrtky od 12:00 do 19:00. 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Umenie reštaurovania v Galérii Medium

Priblížiť a popularizovať reštaurátorskú tvorbu a zároveň predstaviť niektoré z projektov Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave chce od štvrtka výstava Reštaurovanie/ veda/ umenie made in VŠVU v bratislavskej Galérii Medium. Diela, ktoré kurátorsky zostavil Ivan Pilný, ponúknu v sídle galérie na Hviezdoslavovom námestí 18 možnosť nahliadnuť do zákulisia reštaurovania. Návštevníci spoznajú procesy a postupy, ktoré ostávajú verejnosti zväčša skryté a nepoznané.

Cena Oskára Čepana 2010

Víťazom 15. ročníka Ceny Oskára Čepana 2010 pre mladých umelcov do 35 rokov je Petra Feriancová. Agentúru SITA o tom informovala koordinátorka projektu Lucia Gavulová z Nadácie – Centra súčasného umenia, ktorá ocenenie organizuje. Organizátori víťaza súťaže vyhlásili vo štvrtok 24. júna 2010 podvečer vo foyer historického sídla Slovenského národného divadla v Bratislave. Mladá autorka (1977, Bratislava) tvorí podľa poroty suverénne a súčasne. Je doma v „polohách“, ktoré na Slovensku nie sú celkom štandardné, o to viac však atraktívne a veľmi dobre komunikovateľné na medzinárodnej úrovni. Porota Petre Feriancovej spolu s cenou priznala aj ďalšie výhody, ktoré k nej patria – 6-týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program / ISCP v New Yorku, finančnú odmenu 2 600 eur a po návrate z rezidenčného pobytu samostatnú výstavu v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.

Nekonformné kontrasty Svätopluka Mikytu.

Tvorba mladého slovenského umelca v Galérii NOVA. Studené januárové dni nového roka prinášajú so sebou do uličiek bratislavského Starého mesta aj nové výstavy slovenských aj zahraničných umelcov. Na jednu z nich sa môžete pozrieť do Galéria NOVA na Baštovej ulici, ktorá už tradične prináša to najlepšie z tvorby súčasných slovenských výtvarných umelcov. Tentoraz pozýva na výstavu najnovších diel z tvorby na papieri a objektov Svätopluka Mikytu.