Galéria DIVYD sa predstavuje…

Na konci roku 2003 Galéria DIVYD sa pokúsila v jednom priestore vystaviť diela maliara Rudolfa Filu a sklárskeho umelca Pala Macha. Každý z nich tu prezentoval svoje vlastné diela a okrem toho vytvorili jednu sériu spoločných artefaktov.Keďže táto výstava vyvolala nečakanú pozornosť, vedúci Galérie DIVYD Jozef Červenka v spolupráci s kurátorom Petrom Michalovičom sa rozhodli zrealizovať cyklus výstav, ktoré by rešpektovali dialóg medzi sklom a maľbou alebo grafikou. Pokúsili sa vytvoriť dvojice, ktoré by úspešne mohli komunikovať v dvoch umeleckých médiach. Po spomínanej dvojici sa postupne predstavili napríklad sochárky Eva Fišerová, Catherine Montouchet-Zoritchak, Patrik Illo a maliari Ivan Csudai, Jana Farmanová. Vzhľadom na to, že v Galérii DIVYD sa jednotlivé dvojice prezentovali postupne, organizátori pociťovali ako výzvu vystaviť tieto diela v jednom priestore, ktorý by mohol synergizovať umeleckú sugesciu. Priestor im pohostinne ponúkla Oravská galéria v Dolnom Kubíne a tak divák môže v premiére vidieť výstavu, ktorá sa zamerala na skúmanie podobností a odlišností, na hľadanie rezonancií, ale aj akcentáciu diferencií medzi umeleckým sklom a maľbou.

Kurátor výstavy: Peter Michalovič

Miesto: Oravská galéria, Dolný Kubín – Župný dom, Malá výstavná sieň

Výstava potrvá od 17. marca do 19. júna 2005

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravská galéria v Dolnom Kubíne: Spoznávajme galériu

Oravská galéria v Dolnom Kubíne pripravila pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí a galérií od 17. do 20. mája 2005 týždeň „SPOZNÁVAME GALÉRIU“ spojený so superkvízom pre deti a mládež dolnokubínskych škôl, pre ktoré sú pripravené otázky, ktoré preveria ich vedomosti o Oravskej galérii a jej zbierkach, ktorá tento rok oslavuje 40. výročie svojho založenia.

Sakrálne námety v neprofesionálnej tvorbe

Žilinský v samosprávny kraj – Oravské osvetové stredisko v Dolnom Kubíne, v spolupráci s Regionalnym ooerodkom kultury v Bielsku-Bialej a Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne pozývajú Vás a Vašich priateľov na otvorenie medzinárodnej výstavy Sakrálne námety v neprofesionálnej tvorbe 06. mája 2005 o 15:00 hod.