Galéria Bazovského má 40 rokov

Galéria Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne oslavuje 40. výročie založenia. Svoje meno nesie po významnom slovenskom maliarovi, ktorý posledné roky svojho života prežil v Trenčíne. Galéria sa od založenia orientuje na slovenské výtvarné umenie 20. storočia, teraz už aj 21. storočia, a na výtvarné umenie trenčianskeho regiónu.

Pri príležitosti výročia sa galéria rozhodla pripraviť reprezentatívny výber najväčších klenotov zo svojho zbierkového fondu. V polovici decembra otvorila výstavu s množstvom diel, ktoré podrobne mapujú vývoj zbierkotvornej činnosti galérie od roku 1969 po súčasnosť. Vo výstave je zastúpená maľba, socha, grafika, kresba aj fotografia.

V zbierke sú zastúpené diela takých mien ako Ladislav Medňanský, Artur Lieszkovský, Herman Kasriel, Štefan Straka, Hugo Gross, Bedrich Hoffstädter, Jozef Holoubek, Miloš Alexander Bazovský, Ján Šándora, Ľudovít Bránsky, Svetozár Abel, Marián Sučanský, Jozef Fizel, Rudolf Moško, Milan Struhárik, Peter Lehocký, Juraj Oravec, Igor Mosný, Ivan Minárik, Eva Mišáková–Abelová, Jozef Vydrnák a ďalší. Výstava potrvá do polovice marca.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články