Fujarôčka moja

Slovenské národné múzeum v Martine pozýva svojich priaznivcov
do Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych, kde sa v nedeľu 21. augusta 2005 od 10. 00 hod. uskutoční podujatie Fujarôčka moja.Pôjde o prvý ročník, na ktorom sa stretnú a verejnosti predstavia turčianski hráči a výrobcovia fujár „fujaráši“. Návštevníci tohto podujatia sa dozvedia mnoho zaujímavého o fujare „kráľovnej medzi ľudovými hudobnými nástrojmi“.

Fujara svojím vzhľadom i zafarbením hlasu učarovala aj mnohým turčanom
( pozvanie na naše podujatia prijalo l5 fujaristov ), ktorí dôstojne rozvíjajú jej tradíciu, či už vo výrobe prekrásnych nástrojov alebo v hre na ňu.. Ako sa fujara, hudobný nástroj považovaný za typický pre oblasť Detvy a okolia Banskej Bystrice, dostala do Turca, ako sa takýto nástroj vyrába a zdobí, ako sa na ňom hrá a iné zaujímavosti Vám porozprávajú známi fujaráši Ľ. Párička, I. Hraško, Ľ. Staňo a ďalší. Na podujatie prisľúbil priniesť najväčšiu fajaru na Slovensku ( výška 280 cm ) pán Dušan Pšenčík zo Slovenského Pravna.

Počas programu bude hlavné miesto patriť fujarovej piesni, ktorá svojou tématickou pestrosťou nádherne baladicky rozpráva o radostiach, veselosti, smútkoch a žiaľoch ľudskej duše našich predkov, bačov a valachov, ktorí sa k nám touto cestou dnes prihovárajú.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Medzinárodný deň Rómov

Dňa 12. apríla 2008 od 9.00 do 16.00 sa v areáli Slovenského národného múzea v Martine – Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch uskutoční podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Odpovede

  1. Fujarôčka moja

    1828 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-07-10 15:49:16 Mohli by ste k tejto stranke pridat aj zvuk fujari alebo nejaku tabulku na stiahnutie a posielanie !!!!!!!!!!!!!! Prosi m o napravu !!! Ďakujem!

Comments are closed.