Francúzske múzeum vrátilo do Kambodže hlavu sochy

Obrázok k článku

Francúzske Národné múzeum ázijského umenia – Guimet vrátilo na žiadosť Kambodže hlavu sochy zo siedmeho storočia, ktorú prepravili do Francúzska ešte v roku 1886. Hlavu vo štvrtok pripevnili k soche, ktorá predstavuje hinduistických bohov Višnu a Šivu.

 

“Pripojenie hlavy k zvyšku sochy je pre nás opätovným spojením duše s naším národným dedičstvom. Podľa khmérskej tradície je spojenie symbolom prosperity,” uviedol kambodžský vicepremiér Sok An na slávnostnom odhalení sochy v kambodžskom národnom múzeu. Socha, známa pod názvom Harihara, pôvodne stála v chráme Phnom Da v provincii Takéo. Kambodžské úrady nevylúčili, že v budúcnosti umožnia Francúzsku vystaviť kompletnú sochu. V uplynulých rokoch sa do Kambodže vrátilo viacero historických artefaktov, ktoré opustili krajinu bez povolenia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, tritisíc rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie. Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. “Iné sochy mali vždy niečo odlomené,” uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. “V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené,” dodal.

Na opravu sochy Budhu starej 1 459 rokov dajú 7,5 milióna eur

Najstaršej čínskej budhistickej soche, ktorá je na pokraji zničenia, by mali poskytnúť úpravu zovňajšku v hodnote 10,8 milióna dolárov (asi 7,5 milióna eur), uviedla čínska štátna tlačová agentúra. Sochu Budhu starú 1 459 rokov, ktorá sa nachádza v meste Tchaj-jüan v provincii Šan-si, opravia a zreštaurujú po tom, čo sedem neďalekých uhoľných baní spôsobilo environmentálne poškodenie, uviedla tlačová agentúra Sinchua.