Francúzska národná knižnica kúpila memoáre Giacoma Casanovu

Francúzska národná knižnica kúpila memoáre legendárneho benátskeho zvodcu Giacoma Casanovu, o ktorých sa pôvodne predpokladalo, že boli zničené v priebehu druhej svetovej vojny.

Zväzok 3700 strán s názvom Histoire de ma Vie (Príbeh môjho života) objavili v dvanástich škatuliach len pár dní predtým, než v roku 1945 začali Nemecko bombardovať spojenecké vojská. “Počas druhej svetovej vojny Lipsko bombardovali, no škatule boli uložené v suteréne banky. Boli v dobrom stave. Všetci boli vtedy týmto nálezom očarení. Dokonca aj Churchill sa pýtal, či útoky prežili,” povedala kurátorka knižnice Marie-Laure Prevost. Francúzska národná knižnica zaplatila za mimoriadne hodnotné dielo 7 miliónov eur. “Rukopisy Casanovu sú najdôležitejším dielom, aké kedy knižnica kúpila. Z kultúrneho a historického hľadiska je to samozrejme veľká udalosť,” povedal riaditeľ múzea Bruno Racine.


Casanova začal zaznamenávať svoj život na papier v roku 1789. V tom čase pôsobil ako knihovník na zámku v českom meste Duchcov, kde žil až do svojej smrti v roku 1798. Podľa Racinea bude úlohou knižnice dielo analyzovať a zistiť, do akej miery sa doteraz vydané publikácie zakladajú na skutočných udalostiach. Casanova je totiž na celom svete známy najmä ako sukničkár a jeho meno je dnes synonymom pre muža – zvodcu. Dielo Histoire de ma Vie by chcelo múzeum vystaviť v jeseni 2011.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rakúska národná knižnica sprístupní na webe svoje historické zbierky

Rakúska národná knižnica zdigitalizuje v rámci projektu Private Public Partnership takmer pol milióna kníh aj z obdobia Rakúsko-Uhorska, súčasťou je tiež slovanská zbierka. Tá obsahuje približne 50-tisíc pôvodných diel, medzi nimi aj dielo Antona Bernoláka Grammatica Slavica. Všetky diela sprístupní služba Knihy Google a v budúcnosti si tak budú môcť všetci študenti, bádatelia či akademici v ktorúkoľvek dennú či nočnú dobu prehliadať digitalizované tituly knižnice na internete a to z ktoréhokoľvek miesta na svete.

Schindlerov zoznam je na predaj

Jeden z piatich zachovaných známych rukopisov s menami židov z obdobia II. svetovej vojny, známy ako Schindlerov zoznam, je na predaj. Zoznam, ktorý sa stal predlohou pre nakrútenie rovnomenného oscarového filmu z roku 1993, plánuje newyorský obchodník s pamätihodnosťami Gary Zimet predať za 2,2 milióna amerických dolárov (asi 1,65 milióna eur). Dokument nebudú môcť záujemcovia dražiť, získa ho prvý platca požadovanej sumy. Podľa obchodníka ide o jedinú súkromne vlastnenú kópiu. “Možno ide o najdôležitejší dokument vzťahujúci sa k druhej svetovej vojne,” povedal Zimet.