Fontána Dobročinnosti je po rokoch opäť spustená

Obrázok k článku od zora.

Fontánu Dobročinnosti, ktorá krášli Námestie Majstra Pavla v Levoči, po viac ako desiatich rokoch nefunkčnosti opäť uviedli do prevádzky. Odstavená bola pre zastaraný rozvodný systém. Mesto ešte v uplynulom roku začalo s jej opravou, ktorá je súčasťou rekonštrukcie celého námestia.

 

Jediná fontána v Levoči bola postavená v roku 1898 na počesť plánovanej návštevy rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I. Ten však pre náhlu smrť manželky Alžbety Bavorskej, známej ako Sisi, do Levoče nedorazil. Na počesť Sisi preto v okolí fontány Dobročinnosti študenti vtedajšieho Evanjelického lýcea vysadili lipy, niektoré z nich tam rastú dodnes. Postavená bola z dobročinného príspevku Gustáva Hermana, ktorý patril v tom čase k najbohatším levočským obchodníkom a mešťanom. Jej rekonštrukcia bola financovaná z dotácii. „Rekonštrukcia fontány Dobročinnosti sa uskutočnila na základe projektu s mestom Stary Sacz, ktorý je partnerským mestom Levoče. Zo spoločného projektu bolo 56-tisíc eur použitých práve na jej rekonštrukciu, zvyšnú časť 60-tisíc eur sme doložili z dotácie ministerstva financií na záchranu kultúrnych pamiatok,“ ozrejmil financovanie fontány poslanec mestského zastupiteľstva (MSZ) v Levoči Jozef Cvoliga.

 

Názov fontány sa odvíja ad názvu sochy, ktorá je jej súčasťou – bronzová socha matky, ktorá podáva dieťaťu kúsok chleba. Fontána postavená tak, aby z nej voda tiekla na všetky svetové strany, bude časom vybavená aj zdrojom pitnej vody. Jej oprava je súčasťou rekonštrukcie celého Námestia Majstra Pavla, ktorá sa začala už v roku 2005. Pokračovať sa bude druhou etapou – východnou časťou námestia. „Teší ma najmä to, že jeden kus nášho historického centra je zrekonštruovaný a možno sa vrhnúť do ďalšej rekonštrukcie námestia i v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom,“ dodal bývalý primátor mesta Levoča Milan Majerský, ktorý je v súčasnosti predsedom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a ktorý odsúhlasil na rekonštrukciu námestia pol milióna eur.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Levoča začne v tomto roku s rekonštrukciou námestia

Mesto Levoča chce tento rok začať s rekonštrukciou Námestia Majstra Pavla. Obnova hlavného levočského námestia bude jednou z investičných priorít mesta v tomto roku. “Mali sme začať už v októbri – novembri 2010. Finančné prostriedky z Európskej únie na prvú etapu rekonštrukcie máme, lenže žiaľ, verejné obstarávanie sa zaseklo na Úrade pre verejné obstarávanie,” uviedol pre SITA primátor Levoče Miroslav Vilkovský. Primátor predpokladá, že s rekonštrukciou prvej časti námestia začnú v tomto roku.