Filmová noc na Šarišskom hrade prinesie novinky, aj súťaž o najhorší film

Obrázok k článku od zora.

Šarišský hrad opäť ožije podujatím Filmová noc na hrade. Jeho 7. ročník sa uskutoční od piatka 20. do nedele 22. júla. Organizátori podujatia pripravili v tomto ročníku viacero noviniek.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol organizátor Peter Vlkovič z občianskeho združenia Nový film, jednou z noviniek je, že kým doteraz bol festival známy ako nesúťažná prehliadka krátkeho filmu, tento rok bude mať dve súťažné kategórie. Prvou je najlepší protagonista v dokumentárnom filme. „Táto súťaž, pokiaľ viem, nie je na žiadnom inom festivale. Obyčajný človek – protagonista, nie je vo filmovej brandži oceňovaný vôbec,“ vysvetlil vytvorenie tejto kategórie Vlkovič. Víťaza tejto kategórie bude vyberať odborná porota na čele s ambasádorom, ktorým bude uznávaný dokumentarista Peter Kerekeš. Diváci si zase zvolia oceneného v druhej súťažnej kategórii – najhorší krátky film. „Všetci chcú oceňovať iba to najlepšie a v dnešnom svete sociálnych sietí si ľudia myslia, že všetko je najlepšie a zverejňujú iba to najlepšie. Ale táto sekcia je aj preto, že chceme ukázať, že každý raz začínal a má aj tie zlé veci. Budú to väčšinou filmy renomovaných tvorcov, ktorí sa nehanbia a majú guráž prihlásiť aj tvorbu, ktorú považujú za zlú. Ohodnotia ich samotní diváci, ktorí určia, čo je pre nich najzábavnejšie z toho najhoršieho,“ dodal organizátor festivalu, ktorý v tejto kategórii očakáva 15 až 20 titulov.

 

Pripravených je 10 filmových sekcií, premiéru bude mať, tak ako po minulé roky, zhruba 60 krátkych filmov. Festival ponúkne najlepšie krátke filmy z áčkových festivalov, ako je Cannes, Berlinale, Oscar, či Sundance. Ďalšie sekcie budú vytvorené z krakovského filmového festivalu, tvorby Vysokej školy múzických umení, svoju sekciu majú aj ženy – režisérky a sekcia „domácej úrody“ predstaví lokálnych filmárov. Pre deti budú určené najlepšie animované filmy z festivalu Fest Anča a organizátori opäť pripravujú aj tzv. secret kino. „Ide o premietanie v neznámom čase na neznámom mieste. Ľudia zadajú iba svoje telefónne číslo, na ktoré im príde sms o tom, kde a kedy sa kino koná. Správa im príde zhruba dve až tri hodiny pred premietaním a až na ňom sa dozvedia, čo ich vlastne čaká. Bude to veľmi dobré premietanie so zaujímavým hosťom, ale zatiaľ je to samozrejme tajné,“ vysvetlil Vlkovič, ktorý ale prezradil meno iného špeciálneho filmového hosťa festivalu. Bude ním 80-ročný režisér Dušan Hanák. „Predstaví svoje krátke filmy, ktoré budú premietané priamo z 35-milimetrového pásu, ale aj svoj dlhometrážny film Obrazy starého sveta, ktorý je jedným z najlepších dokumentov, ktoré u nás vznikli,“ uviedol Vlkovič. Hudobnými hosťami festivalu budú Parrots of madness, Chalani z chatrče a Chiki liki tua.

 

Organizátori pripravia počas dvoch dní program pre deti a detský stan, v ktorom sa o nich postarajú animátori. Pripravené budú vystúpenia divadiel Portál a Babadlo, uskutoční sa aj čítačka pre deti a fotoworkshopy pre najmenších. V priestoroch Starej prachárne vznikne zóna, kde si ľudia môžu oddýchnuť, občerstviť sa a zároveň pre nich budú pripravené súťaže vo forme kvízov. Ďalšiu novú aktivitu nazvali organizátori Ekohrad Šariš. Ide o zavedenie zálohovaných plastových pohárov na nápoje. „Taktiež bude na hrade plné triedenie odpadu, čo chceme potom preniesť aj na ďalšie podujatia, ktoré sa na hrade konajú,“ podotkol Vlkovič. V Starej prachárni vznikne tiež stála výstava fotografií, ktorá sa v priebehu roka bude meniť a dopĺňať. „Ako prvá tam bude výstava Šarišský hrad žije, pretože on skutočne začal viac žiť, či už kultúrnymi akciami alebo samotnou obnovou hradu a jeho návštevnosťou, ktorá sa každoročne zvyšuje,“ dodal Vlkovič.

 

Podujatie Filmová noc na hrade sa začne v piatok 20. júla o 16. hodine a premietanie potrvá nepretržite až do nedele rána. Na hrade môžu návštevníci stanovať. K dispozícii budú gastrostánky a občerstvenie, ľudia môžu využiť aj ohniská na opekanie.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.