Fiľakovský hrad zažije pravú tureckú atmosféru

Obrázok k článku od zora.

Pravú tureckú atmosféru sľubujú organizátori dvojdňového podujatia Fiľakovské hradné dni na Fiľakovskom hrade, ktoré sa uskutoční tento víkend 16. a 17. júna. Sobotňajšie podujatie sa aj tohto roku posúva do poludňajších a večerných hodín. „Po otvorení brán v sobotu o 15:00 čaká návštevníkov bohatý kultúrny program a remeselnícky jarmok,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

 

Organizátori XIX. ročníka Fiľakovských hradných hier s podtitulom “Turci na hrade” pre záujemcov pripravili pravú tureckú atmosféru s niekoľkými zaujímavosťami. „Návštevníci môžu zažiť rozprávky tisíc a jednej noci, bojové ukážky a hry, sufijskú hudbu, divadelné predstavenia, interaktívne stanovištia predstavujúce východnú kultúru, remeslá a umenie, gastronomické ochutnávky, vodné fajky, spev muezína (služobník mešity, ktorý z minaretu zvoláva moslimov v piatok na verejnú bohoslužbu a päťkrát denne ku každodennej modlitbe), protiturecký tábor a mnoho ďalších aktivít,“ popisuje riaditeľka múzea.

 

V nedeľu sa v réžii občianskeho združenia Fiľakovskí vlci na hrade koná XII. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul „Lukostrelec Novohradu“ a hodnosť „Obranca Fiľakovského hradu“, v ktorej zabojujú strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Súťažiaci sa môžu registrovať aj v deň podujatia. Hradné dni sa realizujú s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad. Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a na najvyšších dvoch poschodiach Bebekovej bašty. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články