Fiľakovský hrad ožije históriou stredoveku a raného novoveku

Obrázok k článku

Dvojdňové podujatie “Fiľakovské historické hradné dni” na Fiľakovskom hrade sa uskutoční cez víkend 17. a 18. júna. V sobotu v popoludňajších a večerných hodinách na hradnom nádvorí ožije história stredoveku a raného novoveku. O programe podujatia informovala agentúru SITA riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

 

Po otvorení brán o 16:00 čaká podľa riaditeľky najmenších bohatý program s bábkovým predstavením, prekážkovou dráhou, historickými hračkami, bitkou s rytiermi a prezentáciou pastierskych a loveckých psov. „Aby sa nenudili ani dospelí, budú mať možnosť nazrieť do každodenného tureckého života, ochutnať kráľovskú čokoládu, či navštíviť remeselnícky jarmok a dielne alebo mučiareň v kazemate. O šiestej hodine večer si návštevníci vychutnajú atmosféru pešieho a jazdeckého rytierskeho turnaja, počas ktorého sa predstavia najlepší bojovníci stredoveku. Druhý programový blok s barokovými tancami, sokoliarskym, šermiarskym a janičiarskym predstavením ukončí rekonštrukcia dobytia hradu tureckou, kuruckou a sedmohradskou armádou v roku 1682. Po boji nasleduje zábava, hostina a výučba dobových tancov, spestrená predstavením činnosti inkvizície a ohňovou show,“ prezradila ďalšie podrobnosti sobotného programu riaditeľka múzea.

 

V nedeľu sa na hrade koná XI. Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a hodnosť Obranca Fiľakovského hradu, v ktorej zabojujú strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Podujatie v spolupráci s Hradným múzeom pripravilo Občianske združenie Koháry.

 

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad. Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a na najvyšších dvoch poschodiach Bebekovej bašty. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články