Figaro spojí mágiu bábok a činohry

Zábavu pre deti i dospelých sľubuje Figaro – najnovší titul Bratislavského bábkového divadla. Komédia na motívy hry Pierra-Augustina Carona de Beaumarchaisa Barbier zo Sevilly napĺňa ďalší cieľ divadla, ktorým je uvádzanie titulov svetovej klasiky. Príbeh figliara Figara, krásnej Roziny a zaľúbeného grófa v inscenácii plnej veselých situácií a zápletiek, inšpirovanej commediou dell arte, bude mať premiéru v piatok.

Spracovanie činoherného režiséra Michala Vajdičku ponúka viac úrovní. Dej je vďaka nim vhodný pre deti, dospievajúcich i dospelé publikum. Na javisko divadla na Dunajskej ulici v Bratislave prináša komédiu s viacerými druhmi bábok, od malých marionet, až po bábky v ľudskej veľkosti, ktoré v závere vystriedajú činoherci. Budúcnosť divadla na Slovensku je práve v spojení činoherného a bábkového divadla, bábky totiž vytvárajú na scéne mágiu, povedal na dnešnej tlačovej besede Michal Vajdička, pre ktorého je Figaro prvou skúsenosťou s bábkovým divadlom.


Dôležitú úlohu v príbehu hrá hudba a život talianskeho skladateľa Gioacchina Rossiniho, ktorého preslávila práve komická opera Barbier zo Sevilly s titulnou postavou barbiera Figara. Diváci uvidia Rossiniho, ktorý si zavolá hereckú spoločnosť, aby mu pomohla zložiť operu. Stanú sa svedkami ako herci s bábkami nielen pomôžu zložiť dielo, ale zapoja Rossiniho do jeho príbehu a on prežije skutočnú lásku. Vtip a šarm dodajú rozprávaniu kostýmy Jany Hurtigovej, scéna a bábky od Pavla Andraška a správnu atmosféru vytvorí hudba Petra Mankoveckého inšpirovaná Rossiniho operou Barbier zo Sevilly.


Beaumarchaisova hra je svieža a vytvára priestor pre detského aj dospelého diváka, tvrdí jej dramaturg Michal Babiak. Patrí k výrazným titulom 18. storočia, ktorý priniesol témy osvietenstva. Poukázala na to, že aj obyčajný človek s jednoduchým umom dokáže vyriešiť najzložitejšie otázky, čo bolo dovtedy pre stavovskú nerovnosť nemysliteľné.


Podrobnosti a program divadla sú zverejnené na internetovej adrese http://www.babkovedivadlo.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V SNM otvárajú výstavu ľudového bábkarstva

Výstava s tematikou ľudového bábkarstva – S drôtom v hlave /Ľudové bábky zo zbierky Antona Anderleho bude v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave od 4. decembra do 28. marca budúceho roka. Výstavu pripravili Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave, Múzeum bábkarských kultúr a hračiek hrad Modrý Kameň a rodina Anderlovcov.