Fero Fenič – fotograf

V utorok 12. apríla 2005 o 18:00 hod. sa v Českom centre (Hviezdoslavovo nám. 8) uskutoční vernisáž výstavy fotografií s názvom Ragtime 1980 za osobnej účasti ich autora, režiséra, scenáristu, vedúceho televíznych projektov, riaditeľa dokumentárneho štúdia a filmového festivalu Fera Feniča. Fotografie zachytávajú nakrúcanie Miloša Formana v New Yorku spred 25 rokov, keď pracoval na filme Ragtime podľa rovnomennej literárnej predlohy E. Doctorowa. Ide o kolekciu štrnástich veľkoformátových fotografií, ktoré sprevádzali českú časť Febiofestu a od budúceho týždňa budú sprievodným podujatím jeho slovenskej časti.
„Je to úplná náhoda. Pred 25 rokmi som sa šťastnou zhodou okolností ocitol v New Yorku, kde som zistil, že Miloš Forman práve natáča svoj film Ragtime. Podarilo sa mi naňho nakontaktovať a on ma pozval na nakrúcanie exteriérov v newyorských uličkách. Aj keď to nie je zvyčajné, dovolila mi produkcia filmu fotiť, pretože som hovoril neznámym jazykom režiséra, a tak ma považovali za jeho blízkeho človeka. Mal som obyčajný foťák – Flexaret, ktorý som dostal, ako svoj prvý, v štrnástich rokoch… Druhý deň Miloš Forman zistil, že o niekoľko ulíc ďalej natáča Francois Truffaut, tak som potom bol na natáčaní aj u neho… Vystavené fotografie ležali celé roky v jednej škatuli a nikdy ich nikto až doteraz nevidel, pretože som nepovažoval za vhodné ich zverejniť. Je to v podstate len reportáž jednej komplikovanej scény. Ale priatelia ma nakoniec presvedčili, že ide o svedectvo doby, ktoré by nemalo v tej škatuli ostať navždy,“ povedal o svojej výstave Fero Fenič.

Výstava potrvá do 06. mája 2005.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Peter Hámor – Koruna zeme

“Sú to fotografie o ľudskom úsilí pri dosahovaní najvyšších vrcholov kontinentov sveta, na ktoré ako prvý a jediný Slovák a 75. človek na svete vystúpil a obdivoval ich autor výstavy, Peter Hámor.”

Miloš Dohnány a jeho tvorba

V rámci Mesiaca fotografie pripravuje SNG v spolupráci so spoločnosťou FOTOFO výstavný a edičný projekt k 100. výročiu narodenia fotografa Miloša Dohnányho (1904–1944). Celé spektrum jeho tvorby nebolo ešte donedávna známe.

Výstava – akad. soch. M. Mäkký

Považská galéria umenia Vás pozýva na vernisáž výstavy tvorby predčasne zosnulého akad. sochára Milana Mäkkého. Výstava návštevníkom predstaví staršiu tvorbu autora v grafickom dizajne a súčasne jeho práce, ktoré vznikli v poslednom období.

Martinská fotografia 2005

Kultúrne centrum Martin pre Vás pripravilo ďalšie podujatie, ktoré sa oplatí vidieť.
V Kultúrnom centre na P.O.Hviezdoslava č. 5, Martin bude výstava fotografií členov Fotoklubu Karola Plicku, ktorý pracuje pri KC. Po roku Vám ponúkajú prezentáciu svojej práce.

Miloš Boďa

Miloš Boďa patrí k tým umelcom, ktorých tvorba sa nedá jednoducho zaškatuľkovať a jednostranne interpretovať. A aj dnes, keby sme chceli charakterizovať súčasnú autorovu výstavu, tak len za pomoci krajného zjednodušenia sa dá povedať, že je to výstava pohybujúca niekde medzi objektom a fotografiou.